Így lesz a legfinomabb a grillezett sertésoldalas – Sütés előtt fűszeres lében fő puhára a hús

sertésoldalascover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A grillen készült sertésoldalast érdemes előfőzni, mert úgy sokkal gyorsabban sül át a hús.

Más előnye is van az előfőzésnek, sokkal gazdagabb ízvilágúvá tehetjük az így készült oldalast - míg puhul a vízben, a húst átjárják a fűszerek, sokkal finomabb lesz. A főzőléből pedig pikáns mártás készülhet, amivel alaposan bekenjük a főtt oldalast, úgy sütjük meg majd a grillen.

Én gyakran főzöm elő a húsokat sütés előtt, mindig valamilyen új fűszerezéssel próbálom izgalmassá tenni, ebben a receptben cayenne helyett - már ha szeretjük a csípős ízeket - szárított chilipaprikát is használhatunk, kellemesen pikánssá teszi majd az oldalast. A legjobb, ha szabadban, grillen készül a hús, de grillserpenyőben is elkészíthető. A szaftos, jól fűszerezett sertésoldalas mellé kínáljunk kukoricát, káposzta- vagy burgonyasalátát.  

Grillezett sertésoldalas

sertésoldalasct

Hozzávalók 4 személyre:

Hús:

  • 1 kilogramm sertésoldalas
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 nagy csipet
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál cayenne-bors

Mártás:

  • 3 evőkanál melasz
  • 2 fej hagyma
  • 4 evőkanál méz
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál almaborecet
  • 1 teáskanál tabasco
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast előfőzzük - ehhez egy nagy fazékra lesz szükségünk, belepakoljuk a húst (darabokra is vághatjuk), majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A vízbe belekerül a hagyma feldarabolva, fokhagyma, só, bors, szegfűszeg, cayenne és a paradicsompüré (alaposan keverjük össze), majd addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul.

A hús főzőlevét ne öntsük ki, szűrjük le, majd ismét gyújtsunk alá, mártást készítünk belőle. Addig forraljuk, míg besűrűsödik, majd a mártáshoz írt alapanyagokat a szószba keverjük (a hagyma mehet egészben is), 8-10 percig főzzük, amíg sűrű, szirupos állagú lesz.

Forró kerti grillsütőn vagy grillserpenyőben megsütjük az oldalast, mindkét oldalán kenjük meg bőségesen a mártással, oldalanként 2-3 perc alatt elkészül a hús.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük