
Azonnali, természetes segítség brutális nátha esetén: citrom-gyömbér dzsúsz

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül

Frissítő uborkasaláta joghurttal: a legjobb kánikularecept

Paradicsomos töltött paprika jó kaprosan: bulgurral is kipróbálhatod
Nincs az a gyógyszer, ami jobban leolvasztaná a fájdalmat a torokról, mint ez a házi elixír, ami gyömbérből és citromból készül.
Ahogy halad előre a tél, egyre több és több gyömbér fogy itthon. Nem csak főzelékekhez, savanyúságokhoz megy, de teába is, sőt, most már egyszerűen meleg vízbe kerül ennek az elixírnek köszönhetően.
Erősebb, mint egy szörp, nagyon-nagyon töményen gyömbéres, de éppen ez a jó benne. Aki csak az ízét szeretné valamilyen italhoz csempészni, elég pár cseppet hozzáadnia, aki viszont igazán gyömbéresre vagy esetleg torokfájást csillapító gyógyszerre vágyik, az bátrabban adagolhatja teához vagy forró vízhez. Érdemes a lehető legfrissebb, legfeszesebb héjú gyömbérből készíteni, mert a legjobb, ha a leve is belekerül a kivonatba.
Citrom-gyömbér elixír

Hozzávalók 2 decihez
- 200 gramm friss gyömbér
- 1 darab citrom
- 1 liter víz
- ízlés szerint méz
Elkészítés:
A gyömbért egy kiskanállal megpucoljuk, majd aprítógépben vagy finom lyukú reszelőn pépesre aprítjuk. Hozzáadunk 1 liter vizet, felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük háromnegyed órán keresztül. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, illetve ízlés szerint mézet. Befőttesüvegekbe töltjük, így hosszan eláll. Forró vízzel felöntve vagy teához adva fogyasztjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors