![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pikáns gyömbérlekvár az őszi napokra – Nem csak finom, egészséges is
![gyömbérlekvár cover](https://kep.index.hu/1/0/4023/40235/402353/40235387_3070473_352c627ceb2f15457a4f3d21fbe1b115_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem csak a vírusos időszakban, de akkor különösen jó, ha van otthon pár üveg gyömbérlekvárod.
A gyömbért leginkább a távol-keleti konyhából ismerheted, de nemcsak fűszerként ad izgalmas ízt az ételeknek, hanem remek gyulladáscsökkentő is. Az A-, B-, C- és E-vitamin, valamint magnézium-, foszfor-, vas-, kálium- és cinktartalmán túl vírus- és baktériumölő tulajdonságairól is ismert. Itt elolvashatod, mennyi mindenre jó ez a csípős fűszernövény, őszi, téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. A gyömbért zsírégető fűszerként is számontartják, ahogy ezeket a fűszereket is.
Süteményekbe is tehetsz belőle, a csokival és a körtével isteni párost alkotnak, igazi melengető őszi ízeket kaphatsz így. Ha pedig szeretnéd eltenni, főzz belőle lekvárt, a reggeli pirítóson is nagyon fogod szeretni, de főételekben is kiváló lesz. A gyömbérlekvárt a kamra helyett tartsd a hűtőben.
Gyömbérlekvár
![gyömbérlekvár](https://kep.index.hu/1/0/4032/40322/403229/40322923_56580d5e9298d3fc04830b57f22b6e1a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 darabhoz
- 3 darab gyömbér (friss)
- 1 liter víz
- 300 gramm cukor
- 3 teáskanál agaragar
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük fel.
A befőttesüvegeket sterilizáljuk.
Öntsük egy lábosba a vizet, adjuk hozzá a gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon főzzük 35-40 percig. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük bele az agaragart, nyomjuk bele a citrom levét, és főzzük 10 percig. Ha keletkezett a tetején hab, azt szedjük le róla.
Még forrón kanalazzuk 250 milliliteres befőttesüvegekbe, zárjuk le őket, és állítsuk fejre. Hagyjuk magától kihűlni. A dzsem az üvegekben fog besűrűsödni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!