Pikáns gyömbérlekvár az őszi napokra – Nem csak finom, egészséges is

gyömbérlekvár cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a vírusos időszakban, de akkor különösen jó, ha van otthon pár üveg gyömbérlekvárod.

A gyömbért leginkább a távol-keleti konyhából ismerheted, de nemcsak fűszerként ad izgalmas ízt az ételeknek, hanem remek gyulladáscsökkentő is. Az A-, B-, C- és E-vitamin, valamint magnézium-, foszfor-, vas-, kálium- és cinktartalmán túl vírus- és baktériumölő tulajdonságairól is ismert. Itt elolvashatod, mennyi mindenre jó ez a csípős fűszernövény, őszi, téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. A gyömbért zsírégető fűszerként is számontartják, ahogy ezeket a fűszereket is.

Süteményekbe is tehetsz belőle, a csokival és a körtével isteni párost alkotnak, igazi melengető őszi ízeket kaphatsz így. Ha pedig szeretnéd eltenni, főzz belőle lekvárt, a reggeli pirítóson is nagyon fogod szeretni, de főételekben is kiváló lesz. A gyömbérlekvárt a kamra helyett tartsd a hűtőben. 

Gyömbérlekvár

gyömbérlekvár

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 3 darab gyömbér (friss)
  • 1 liter víz
  • 300 gramm cukor
  • 3 teáskanál agaragar
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük fel. 

A befőttesüvegeket sterilizáljuk. 

Öntsük egy lábosba a vizet, adjuk hozzá a gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon főzzük 35-40 percig. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük bele az agaragart, nyomjuk bele a citrom levét, és főzzük 10 percig. Ha keletkezett a tetején hab, azt szedjük le róla. 

Még forrón kanalazzuk 250 milliliteres befőttesüvegekbe, zárjuk le őket, és állítsuk fejre. Hagyjuk magától kihűlni. A dzsem az üvegekben fog besűrűsödni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük