Mennyei, gyümölcsös egyensúlytészta: gyors, könnyű és ellenállhatatlan

gyumolcsos-egyensulysuti-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lágy egyensúlytészta önmagában is mennyei, ám az élvezetet friss gyümölcsökkel tovább fokozhatod.

A gyorsan és könnyen elkészíthető egyensúlytészta a kevert sütik egyik legjobbja, ugyanolyan légies és könnyű, mint a piskóta. Ideális lehet a rohanós hétköznapokra, amikor biztosra mennél, és gyorsan szeretnél összedobni egy mennyei desszertet. Nem nehéz megjegyezni a receptet, hisz a tésztába kerülő tojásnak, cukornak, vajnak és lisztnek ugyanannyi a súlya. 

A sütit ízlésed és az évszak szerint kedvedre variálhatod, hisz jól harmonizál a különféle gyümölcsökkel. Az édes tésztába a savanykásabb, bogyós változatok különösen jól illenek. Ha nem szeretnéd, hogy a gyümölcs lesüllyedjen a tészta aljára, forgasd bele egy kevés lisztbe.

Készítheted hagyományos tepsiben vagy akár kenyérformában is, de utóbbiban lassabban sül át. 

Gyümölcsös egyensúlytészta

egyensulysuti-gyumolccsel

Hozzávalók 16 szelethez

  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipet
  • 25 dkg gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válasszuk ketté, majd a sárgákat keverjük ki jól a kétféle cukorral és a vajjal. A lisztet dolgozzuk össze a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, és részletekben adagoljuk a keverékbe. Végül forgassuk hozzá laza mozdulatokkal a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is. 

Egy körülbelül 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Szórjuk a tetejére a megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt.

Tegyük a forró sütőbe, és 175 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.

Végezzünk tűpróbát! Ha a sütibe szúrt tűre vagy hegyes késre nem ragad massza, kivehetjük a sütőből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük