Egyszerű, de isteni meggyes kevert süti: még most használd fel a nyáron eltett befőttet
Ezzel az egyszerű meggyes kevert sütivel alig van munka, csak keverd össze a hozzávalóit, és mehet is a sütőbe.
A gyorsan és könnyen elkészíthető egyensúlytészta a kevert sütik egyik legjobbja, ugyanolyan légies és könnyű, mint a piskóta. Ideális lehet a rohanós hétköznapokra, amikor biztosra mennél, és gyorsan szeretnél összedobni egy mennyei desszertet. Nem nehéz megjegyezni a receptet, hisz a tésztába kerülő tojásnak, cukornak, vajnak és lisztnek ugyanannyi a súlya.
A sütit ízlésed és az évszak szerint kedvedre variálhatod, hisz jól harmonizál a különféle gyümölcsökkel. Az édes tésztába a savanykásabb, bogyós változatok különösen jól illenek. Ha nem szeretnéd, hogy a gyümölcs lesüllyedjen a tészta aljára, forgasd bele egy kevés lisztbe.
Készítheted hagyományos tepsiben vagy akár kenyérformában is, de utóbbiban lassabban sül át.
A tojásokat óvatosan válasszuk ketté, majd a sárgákat keverjük ki jól a kétféle cukorral és a vajjal. A lisztet dolgozzuk össze a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, és részletekben adagoljuk a keverékbe. Végül forgassuk hozzá laza mozdulatokkal a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Egy körülbelül 20×30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Szórjuk a tetejére a megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt.
Tegyük a forró sütőbe, és 175 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.
Végezzünk tűpróbát! Ha a sütibe szúrt tűre vagy hegyes késre nem ragad massza, kivehetjük a sütőből.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu