Ha izgalomra vágysz, készíts sült cékla salátát avokádóval, kék sajttal és dióval
Nem szereted a céklát? Most megszereted!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A salátákban az a jó, hogy általában nincs velük sok teendő, de ha jól válogatjuk össze az alapanyagokat, az ízük, hát az valami fenomenális lesz. Ez a saláta pont ezt tudja.
A céklát sokan nem szeretik, de mivel borzasztóan egészséges, mégiscsak próbálják megszeretni. Ebben a salátában tutira menni fog. A magyar konyhában ugyan nem túl fantáziadúsan használjuk, leginkább savanyúságként fordul elő, az is főképp a menzákon, és, ha innen nézzük, érthető is, hogy miért nem nagy kedvenc a cékla. Ha viszont jól készítjük el, azzá válik.
Meg kell sütni, az a titka, így a benne lévő cukor karamellizálódik, és finom, édes ízt kap, mint minden más zöldség, amit a sütőbe toltunk. Ez után már csak pár finom falatot kell hozzákeverni ízesítésnek, és már kész is a remek saláta.
A titkos összetevő
Na jó, annyira nem is titkos, mert eláruljuk. A tetejére csöpögtessünk lime levet, ami egyrészt megelőzi, hogy az avokádó megbarnuljon, és egyébként is egységbe, harmóniába hozza a cékla, a rukkola, a kéksajt, az avokádó és a dió ízét. Egy-két szelet pirítóssal komplett vacsorát kapsz, érdemes kipróbálni.
Sült cékla saláta avokádóval, kéksajttal és dióval
Hozzávalók 2 adaghoz
- 0.5 kilogramm cékla
- 1 darab avokádó
- 10 dekagramm kéksajt
- 1 marék dió
- 1 marék rukkola
- 1 darab lime leve
- 2 evőkanál olívaolaj a cékla sütéséhez
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Alaposan megmossuk, és meghámozzuk a céklát, és nem túl vastag csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, csöpögtetünk rá olívaolajat, és 200 fokon megsütjük. Figyeljük, meg ne égjen, a megadott sütési idő nagyban függ a sütőtől!
Amikor kész a cékla, tálba tesszük. Az avokádót meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és megcsöpögtetjük a lime levével. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ha akarjuk, sózzuk, és már készen is vagyunk.
Fotó: Shutterstock