Pirított morzsába forgatott túrógombóc: így készítve lesz habkönnyű a tészta
Az aranybarna morzsába forgatott túrógombóc belül lágy, remegős, öröm belőle minden falat.
Nincs ennél egyszerűbb és finomabb sütemény a világon, a bólyi túrós – más néven lusta asszony rétese – biztosan téged is elvarázsol. Az ismert édességet édesanyám receptje szerint készítem évek óta, és semmit sem érdemes változtatni rajta. Na jó, a mazsola elhagyható azoknak, akik nem kedvelik.
A süti tésztája lényegében a sütőben áll össze: a lisztes-cukros alapot csak a tepsibe kell szórni, túróval rétegezni, majd az egészet nyakon önteni egy vajas-tojásos-tejes keverékkel. Ahogy összesülnek a rétegek, isteni desszertet kapsz végeredményül.
A túrót nem kell ízesíteni, hiszen belesül az édes tészta közepébe, de mazsolát bátran lehet szórni rá, illetve a citromhéjat sem érdemes kihagyni belőle.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet a porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a sütőporral keverjük össze.
Egy 20x30 centis tepsit kenjünk ki 5 dkg puha vajjal.
Szórjuk a tepsibe a lisztes-porcukros keverék felét, majd morzsoljuk rá a túrót, szórjuk rá a mazsolát és a citrom reszelt héját. A maradék liszttel fedjük be a túrós réteget.
A tojásokat keverjük össze a tejjel, a maradék 5 dkg olvasztott vajjal és vaníliás cukorral. Öntsük a lisztes réteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt.
Tegyük a sütit 35-40 percre a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu