Pirított morzsába forgatott túrógombóc: így készítve lesz habkönnyű a tészta

túrógombóc cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aranybarna morzsába forgatott túrógombóc belül lágy, remegős, öröm belőle minden falat.

A túrógombóc régi kedvenc, mely a legtöbb nagymama specialitásai közt szerepel. Az édes finomságot egyszerű elkészíteni, csupán arra kell figyelni, hogy a búzadarát óvatosan adagold, mert ha túl sok kerül belőle a túró mellé, akkor bizony kemény lesz a gombóc. A lágy textúra érdekében a begyúrt masszát hidegen pihentesd. Akár egy éjszakát is eltölthet a massza a hűtőben, másnap főzés után lágy, remegős lesz a gombóc belseje.

Az elkészült gombócok sokféle ruhát kaphatnak, hagyományosan pirított morzsába öltöznek: a hempergetésnél ügyelj rá, hogy a meleg vízből kihalászott golyók azonnal kerüljenek bele. Ez azért fontos, mert ha már hideg a gombóc, akkor nem fog rátapadni a zsemlemorzsa. Ha nem ragaszkodsz a klasszikus ruhához, akkor kókuszreszelékben vagy pirított, finomra aprított mandulában is megforgathatod a finomságot.

Pirított morzsába forgatott túrógombóc

túrógombóc ct

Hozzávalók 4 személyre

Túrógombóc:

  • 3 darab tojás
  • 500 g túró
  • 60 g búzadara
  • 1 csipet
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 evőkanál vaj
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa

Tálalás:

  • tejföl ízlés szerint
  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját a túróval keverjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, sót és a vaníliarúd kikapart belsejét.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a túrós keverékkel.

A masszát folpackkal takarjuk le, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.

Pihentetés után formázzunk gombócokat a masszából, majd bő, forrásban lévő vízben főzzük 12-15 percig.

A vajat hevítsük fel, majd a zsemlemorzsát pirítsuk meg aranybarnára.

A kész gombócokat forgassuk meg a pirított morzsában, majd tejföllel és porcukorral nyakon öntve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük