Isteni bólyi túrós anyukám receptje szerint: alig van vele munka

bolyi-turos-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a túrós sütiket, és nem bánod, ha minimális munkával készülnek, a bólyi túrós a neked való. Vigyázz, függőséget okoz!

Nincs ennél egyszerűbb és finomabb sütemény a világon, a bólyi túrós – más néven lusta asszony rétese – biztosan téged is elvarázsol. Az ismert édességet édesanyám receptje szerint készítem évek óta, és semmit sem érdemes változtatni rajta. Na jó, a mazsola elhagyható azoknak, akik nem kedvelik. 

A süti tésztája lényegében a sütőben áll össze: a lisztes-cukros alapot csak a tepsibe kell szórni, túróval rétegezni, majd az egészet nyakon önteni egy vajas-tojásos-tejes keverékkel. Ahogy összesülnek a rétegek, isteni desszertet kapsz végeredményül.

A túrót nem kell ízesíteni, hiszen belesül az édes tészta közepébe, de mazsolát bátran lehet szórni rá, illetve a citromhéjat sem érdemes kihagyni belőle.

Hagyományos bólyi túrós

bolyi-turos

Hozzávalók 24 szelethez

Száraz hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor

Nedves hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 4 dl tej

Töltelék:

  • 500 g túró
  • 100 g mazsola (opcionális)
  • 1 db biocitrom
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet a porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a sütőporral keverjük össze. 

Egy 20x30 centis tepsit kenjünk ki 5 dkg puha vajjal. 

Szórjuk a tepsibe a lisztes-porcukros keverék felét, majd morzsoljuk rá a túrót, szórjuk rá a mazsolát és a citrom reszelt héját. A maradék liszttel fedjük be a túrós réteget.

A tojásokat keverjük össze a tejjel, a maradék 5 dkg olvasztott vajjal és vaníliás cukorral. Öntsük a lisztes réteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt.

Tegyük a sütit 35-40 percre a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük