Töltött paprika pikáns paradicsommártásban – A nyár kedvence így készítve a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nehezen találni olyan embert itthon, aki ne szeretné a töltött paprikát. Legtöbbször darált sertéshúsból készítik, mert attól lesz igazán szaftos ez a mennyei étel.
A töltött paprika a magyar konyha egyik kedvelt specialitása, ahol fűszeres darált húst töltünk paprikába, illetve a maradék húst gombócok formájában tesszük a fazékba. Készítésénél mindenki másra esküszik, van, aki tojást kever a darált húshoz, hogy összetartsa a tölteléket, míg más a világ összes pénzéért cserébe sem tenne tojást az ételbe. Vita tárgyát képezi a zeller is, sokan nem használnak, én azonban azt vallom, a jellegzetes ízű zöldségtől lesz feledhetetlen zamata a töltött paprikának.
Változatok
Az étel kedvelői közül sokan leveses sűrűséggel szeretik fogyasztani a töltött paprikát, ők főtt krumplit kínálnak mellé vagy kenyeret, de ott a másik tábor, akik rántás nélkül nem tudják elképzelni ezt az ételt. A rántásnál is nagy az eltérés, van, aki rántással kezdi a főzést, amit aztán vízzel önt fel, majd abba kerülnek bele a paprikák, de népszerű megoldás az is, amikor a végén adják hozzá a rántást. A cukor mennyisége is megosztó, nyilván, aki édesebben szereti, bátran tegyen belőle. Alább mutatom, nálam hogy készül a töltött paprika.
Töltött paprika
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab tv-paprika
- 2 darab hegyes-erős paprika
- 2 fej hagyma
- olaj kevés
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre rizs
- 60 dekagramm darált lapocka vagy comb
- ízlés szerint só és bors
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 2 marék zeller zöldje
- 2 szál zeller
- 800 gramm paradicsom passata
- 2 evőkanál cukor
- víz
Rántás:
- 2 evőkanál liszt
- olaj szükség szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- víz szükség szerint
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, a magházat eltávolítjuk.
A finomra aprított hagymát kevés olajon üvegesítjük, amikor a hagyma összeesett, levesszük a tűzről az edényt, a hagymát egy tálba öntjük, adunk hozzá zúzott fokhagymát, 1 bögre rizst (ha szükségesnek érezzük, növeljük vagy csökkentsük az adagot), darált húst, fűszerezzük, majd az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk.
A darált húsos keveréket töltsük a TV-paprikákba, a hegyesbe nem muszáj, azt félbe is vághatjuk, tegyük félre.
A maradék húsból formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, majd kevés olajon pirítsuk fehéredésig és tegyük félre.
Vegyünk elő egy nagy fazekat, pakoljuk bele a töltött paprikákat, a félbevágott hegyes-erőst, a gombócokat, a zeller zöldjét, a zellert, majd öntsük fel a paradicsom passatával és annyi vízzel, amennyire levesesre szeretnénk. Adjunk hozzá sót, ha édesen szeretnénk, akkor cukrot is, közepes lángon főzzük, amíg a paprika és a gombócok megpuhulnak. Ha sűrű szafttal szeretnénk fogyasztani, utolsó simításként tegyünk rá rántást.
Rántás:
Az olajból és a lisztből közepes láng felett zsemleszínű rántást készítünk, majd belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd csomómentesre keverjük. A töltött paprikás fazékba öntjük, 4-5 perc alatt egybeforraljuk, utána tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images