Gluténmentes desszertek: fenséges nassolnivalók kompromisszumok nélkül
Ha ezeket a gluténmentes desszerteket választod, nem kell kompromisszumot kötnöd: elképesztően finomak, egyszerűek és még táplálóak is.
Mennyei brownie-t mentesen is készíthetsz: ezzel a recepttel ráadásul nemcsak gluténmentes lesz a desszerted, de vegán is, hiszen sem tojást, sem pedig tejtermékeket nem tartalmaz.
A klasszikus brownie-khoz hasonlóan ezt a hajdinalisztes változatot sem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad, és elveszíti a kissé ragacsos, erre a sütire jellemző állagát. Éppen ezért, ha nem vagy biztos abban, hogy a sütőd a jelzett hőfokon süt, időnként ellenőrizd a masszát egy fogpiszkálóval.
Egy tálban keverjük össze a hajdinalisztet, a kakaóport, a darált mogyorót, a sütőport, a sót és a cukrot.
Egy másik tálban keverjük a szójaitalhoz az olajat és a vaníliakivonatot, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük össze, majd kanalazzuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
Vegyük le a hőfokot 175 fokra, majd süssük a brownie-t 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha még kissé ragacsosan jön ki belőle a fogpiszkáló.
Hagyjuk 10 percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és szeleteljük fel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu