Krémes köleskása aszalt gyümölcsökkel: melengető nasi egyszerűen

12
Nyomtatás
Koleskasa-mazsolaval-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az ínyenc köleskása aszalt gyümölcsökkel, sütőben készül: legközelebb ezt készítsd tejberizs helyett!

A kölesből a rizshez vagy épp a zabpehelyhez hasonlóan finom és tartalmas kásákat készíthetsz, amelyek különösen jólesnek a hűvösebb napokon. A rizshez képest sokkal magasabb a fehérje- és a rosttartalma, így egészségesebb alternatíva, ha gluténmentes gabonát keresel.

Ez a köleskása aszalt gyümölcsökkel egészül ki, és édes, fahéjas-vaníliás tejben fő puhára. A rizsfelfújthoz hasonlóan tepsiben készül, azonban az eredeti recepttel ellentétben nem kerül bele sem tojás, sem pedig tejtermékek, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Köleskása aszalt gyümölcsökkel

Koleskasa-mazsolaval

Hozzávalók 6 személyre

  • 200 g köles
  • 1 l szója- vagy más növényi ital
  • 5 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk.
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 0.5 közepes biocitrom reszelt héja
  • 100 g mazsola vagy más aszalt gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

A kölest folyó víznél öblítsük át, szűrjük le, majd tegyük nagyobb lábasba. Adjuk hozzá a szójaitalt, a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, és forraljuk fel.

Időnként átkeverve főzzük 15 percig, vagy amíg a köles már majdnem puha, majd keverjük bele a mazsolát.

Öntsük át hőálló tepsibe vagy jénaiba, tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig. Emeljük a hőfokot 200-ra, és felső légkeverés mellett süssük további 5 percig, vagy amíg kellemesen megpirul a teteje.

Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd szedjük tányérokra – melegen és hidegen is nagyon finom.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon