Mangólassi percek alatt: krémes smoothie indiai módra
A krémes, indiai italt bármikor elkészítheted, hiszen nemcsak friss mangóból, hanem fagyasztottból is mennyei.
A halva egy a vajkaramellához hasonló állagú édesség, ugyanakkor egyáltalán nem olyan tolakodóan édes az íze. Különlegessége, hogy tahiniből, vagyis szezámmagpasztából készül, amelynek a receptjét itt találod.
Ha halvát készítesz, az alapreceptet nyugodtan felturbózhatod aprított pisztáciával, csokoládéval vagy akár kávéval is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 cm-es tepsit.
A tahinit tegyük bele egy nagy tálba, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
Egy közepes lábasban, közepes lángon keverjük össze a cukrot és a vizet. Melegítsük fel kb. 120 fokosra.
Amikor a keverék eléri ezt a hőfokot, keverjük bele a sót, majd óvatosan és lassan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tahinis keverékhez.
Addig keverjük, amíg összeáll és a keverék szépen besűrűsödik.
Fontos, hogy nem szabad túlkeverni, miután az besűrűsödött, különben a halva túl omlós, vagyis inkább porhanyós lesz.
Utolsó lépésként a halvát öntsük bele az előkészített tepsibe, majd szépen simítsuk el.
Hagyjuk a halvát szobahőmérsékleten kihűlni, majd kb. 3 órára tegyük be a hűtőbe.
Amint lejár a hűtési idő, már fel is vághatjuk és tálalhatjuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu