Tahinis tészta ropogós csicseriborsóval: csak szeretni lehet
Ez a tésztaétel fél órán belül készül: a tahinis szósznak köszönhetően mesésen krémes, a csicseriborsótól pedig kellemesen pikáns.
Ezt az egyszerű, de nagyszerű tahinis tésztát bármikor elkészítheted, hiszen gyors, tartalmas, de mégsem fekszi meg a gyomrodat. Az öntet alapja a névadó tahini, azaz a szezámpaszta, amelyet egy jobb teljesítményű robotgéppel otthon is könnyen elkészíthetsz, de készen is megveheted a nagyobb szupermarketekben és bioboltokban.
A tahinit többek közt az olívaolaj, citromlé, sörélesztőpehely és fokhagyma egészíti ki: ezek alkotják a sűrű, krémes szószt. Az egészet pedig a pirult, fűszeres csicseriborsó koronázza meg, és a lágy textúrák mellett egyben a roppanós állagról is gondoskodik.
Tahinis tészta csicseriborsóval
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 400 g spagetti
- 120 ml tahini
- 2 ek olívaolaj
- 120 ml víz
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 15 g sörélesztőpehely
- 1 közepes citrom leve
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek juharszirup
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
A fűszeres csicseriborsóhoz:
- 1 db konzerves csicseriborsó (400 g)
- 2 ek olívaolaj
- 2 tk currypor
- 0.5 tk só
- 0.5 tk bors
- 1 db biocitrom reszelt héja
Elkészítés:
Forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a spagettit a csomagoláson leírtak szerint.
Közben egy tálkában keverjük össze a szósz valamennyi hozzávalóját, és tegyük félre.
A csicseriborsót szűrjük le, és tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük teljesen szárazra. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és közepes hőfokon 10 percig pirítsuk rajta a csicserit, hogy szép aranybarna legyen. Közben végig kevergessük. Adjuk hozzá a fűszereket és a citromhéjat, és együtt is pirítsuk őket további 2-3 percig.
Szedjük a csicserit tányérra, és ugyanabban a serpenyőben melegítsük össze a tahinis szószt a spagettivel. Szedjük a tésztát tányérra, és kanalazzunk rá a fűszeres csicseriborsóból. Friss petrezselyemmel vagy más tetszőleges friss fűszerrel fogyasszuk.
-
2024-04-26 07:32:01
-
2024-04-25 08:32:01
-
2024-04-23 10:16:03
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!