Tahinis tészta ropogós csicseriborsóval: csak szeretni lehet

Tahinis-teszta-csicseriborsoval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a tésztaétel fél órán belül készül: a tahinis szósznak köszönhetően mesésen krémes, a csicseriborsótól pedig kellemesen pikáns.

Ezt az egyszerű, de nagyszerű tahinis tésztát bármikor elkészítheted, hiszen gyors, tartalmas, de mégsem fekszi meg a gyomrodat. Az öntet alapja a névadó tahini, azaz a szezámpaszta, amelyet egy jobb teljesítményű robotgéppel otthon is könnyen elkészíthetsz, de készen is megveheted a nagyobb szupermarketekben és bioboltokban.

A tahinit többek közt az olívaolaj, citromlé, sörélesztőpehely és fokhagyma egészíti ki: ezek alkotják a sűrű, krémes szószt. Az egészet pedig a pirult, fűszeres csicseriborsó koronázza meg, és a lágy textúrák mellett egyben a roppanós állagról is gondoskodik.

Tahinis tészta csicseriborsóval

Tahinis-teszta-csicseriborsoval

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 400 g spagetti
  • 120 ml tahini
  • 2 ek olívaolaj
  • 120 ml víz
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 15 g sörélesztőpehely
  • 1 közepes citrom leve
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek juharszirup
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors

A fűszeres csicseriborsóhoz:

  • 1 db konzerves csicseriborsó (400 g)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 tk currypor
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 db biocitrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a spagettit a csomagoláson leírtak szerint.

Közben egy tálkában keverjük össze a szósz valamennyi hozzávalóját, és tegyük félre.

A csicseriborsót szűrjük le, és tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük teljesen szárazra. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és közepes hőfokon 10 percig pirítsuk rajta a csicserit, hogy szép aranybarna legyen. Közben végig kevergessük. Adjuk hozzá a fűszereket és a citromhéjat, és együtt is pirítsuk őket további 2-3 percig.

Szedjük a csicserit tányérra, és ugyanabban a serpenyőben melegítsük össze a tahinis szószt a spagettivel. Szedjük a tésztát tányérra, és kanalazzunk rá a fűszeres csicseriborsóból. Friss petrezselyemmel vagy más tetszőleges friss fűszerrel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük