Mennyei almás blondie: sűrű karamellöntet kerül a sütire
Egyszerű összetevőkből készül, de annál különlegesebb: a melengető fűszerekkel sült tésztára aranybarna karamellöntet kerül.
Ha nem ehetsz tejterméket, akkor sem kell lemondanod a karamelláról: ez a hamis változat állagban hozza azt, amit a klasszikus, ízében viszont még különlegesebb, ugyanis mandulavaj az alapja. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb, hiszen a rengeteg cukor helyett minimális juharszirup édesíti.
Az alábbi tényleg egy „hamis” recept, ugyanis nem kell benne cukrot karamellizálni, sőt, egyáltalán nem készül a szó szoros értelmében karamell: csak össze kell keverni minden hozzávalót, és ahogy a hűtőben összeáll, egy szeletelhető, ragacsos, a karamellához hasonló édességet kapsz majd.
Az alábbi fudge-ot kakaó ízesíti, de készülhet fahéjjal, magvakkal, aszalványokkal is, mandula helyett pedig bátran használj mogyoróvajat.
A mandulavajat, ha sűrű, olvasszuk meg mikróban pár másodperc alatt, a kókuszolajat szintén, hogy folyós legyen.
Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban.
Öntsük az így kapott masszát egy sütőpapírral bélelt, 22x22 centis tálba/jénaiba, egyengessük el a felszínét.
Tegyük a hűtőbe 2-3 órára (vagy a fagyasztóba 1 órára), míg megszilárdul. Szobahőmérsékleten hamar visszapuhul majd a kókuszolajnak köszönhetően.
Kockákra vágva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu