Puha málnás-fehér csokis blondie: sok gyümölccsel a legfinomabb
A blondie ugyanaz, mint a brownie, csak világosabb a színe, de ugyanolyan puha, ragacsos, édes sütemény.
A hagyományos brownie-t, azaz a mennyei csokis, ragacsos és szafos süteményt talán már senkinek sem kell bemutatni, a kakaó nélkül készülő verziója azonban nem annyira elterjedt. A blondie azonban semmiben sem marad el nagy testvérétől: ugyanolyan puha és ragacsos a tésztája, épp csak nem kerül bele csokoládé.
Van benne azonban sok melengető fűszer – fahéj, szerecsendió és szegfűszeg –, a tésztáját pedig lédús almadarabok teszik hidratálttá. És ha mindez nem lenne elég, akkor a sütire még egy szintén házilag készült karamellöntet is kerül, amelynek rendhagyó módon nem a karamellizált cukor az alapja. Így sokkal biztosabb a siker, hiszen garantáltan nem fogod odaégetni.
A megadott mennyiséghez egy kb. 28x20 cm-es sütőforma szükséges.
A felkockázott almát tegyük egy közepes tálba, keverjük össze a cukorral és fahéjjal, és tegyük félre.
A vajalternatívát olvasszuk fel, és tegyük félre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a fűszereket, majd adjuk hozzá a vajalternatívát, az almapürét és a vaníliakivonatot. Végül forgassuk bele az almát is. (Normális, hogy a tészta sűrű és ragacsos.)
Öntsük át a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 35 perc alatt süssük aranybarnára, és tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkáló többnyire tisztán, kevés morzsával jön ki a sütiből. Vegyük ki, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a blondie sül, készítsük el a karamellöntetet az itt szereplő leírás szerint. A receptből egy nagyobb adag öntet lesz, ezért tetszés szerint akár felére is csökkenthető a mennyiség.
Tipp: ennek a sütinek árt, ha túlsütjük. Ragaszkodjunk a megadott sütési időhöz, különben nem ragacsos, hanem piskótára hasonlító, szivacsosabb állaga lesz.
Fotók: Getty Images