Mennyei almás blondie: sűrű karamellöntet kerül a sütire

5
Nyomtatás
Almas-karamelles-blondie-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyszerű összetevőkből készül, de annál különlegesebb: a melengető fűszerekkel sült tésztára aranybarna karamellöntet kerül.

A hagyományos brownie-t, azaz a mennyei csokis, ragacsos és szafos süteményt talán már senkinek sem kell bemutatni, a kakaó nélkül készülő verziója azonban nem annyira elterjedt. A blondie azonban semmiben sem marad el nagy testvérétől: ugyanolyan puha és ragacsos a tésztája, épp csak nem kerül bele csokoládé.

Van benne azonban sok melengető fűszer – fahéj, szerecsendió és szegfűszeg –, a tésztáját pedig lédús almadarabok teszik hidratálttá. És ha mindez nem lenne elég, akkor a sütire még egy szintén házilag készült karamellöntet is kerül, amelynek rendhagyó módon nem a karamellizált cukor az alapja. Így sokkal biztosabb a siker, hiszen garantáltan nem fogod odaégetni.

A megadott mennyiséghez egy kb. 28x20 cm-es sütőforma szükséges.

Almás-karamelles blondie

Almas-karamelles-blondie

Hozzávalók 9 szelethez

  • 2 közepes db alma meghámozva, felkockázva
  • 2 ek barna cukor vagy juharszirup
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 200 g növényi vajalternatíva
  • 250 g süteményliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 200 g barna cukor
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 150 g almapüré (cukormentes)
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 0.5 adag karamellöntet a leírás szerint
Recept idők

Elkészítés:

A felkockázott almát tegyük egy közepes tálba, keverjük össze a cukorral és fahéjjal, és tegyük félre.

A vajalternatívát olvasszuk fel, és tegyük félre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a fűszereket, majd adjuk hozzá a vajalternatívát, az almapürét és a vaníliakivonatot. Végül forgassuk bele az almát is. (Normális, hogy a tészta sűrű és ragacsos.)

Öntsük át a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 35 perc alatt süssük aranybarnára, és tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkáló többnyire tisztán, kevés morzsával jön ki a sütiből. Vegyük ki, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Amíg a blondie sül, készítsük el a karamellöntetet az itt szereplő leírás szerint. A receptből egy nagyobb adag öntet lesz, ezért tetszés szerint akár felére is csökkenthető a mennyiség.

Tipp: ennek a sütinek árt, ha túlsütjük. Ragaszkodjunk a megadott sütési időhöz, különben nem ragacsos, hanem piskótára hasonlító, szivacsosabb állaga lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon