Házi almaszósz gyorsan: édesíti és szaftosan tartja a sütik tésztáját

almaszósz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyorsan és egyszerűen készül a házi almaszósz, érdemes akár dupla vagy tripla adagban készíteni, dunsztolhatod is, de a fagyasztóban is sokáig eláll.

Almaszószt készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga, se időben, se munkában nem sok, ráadásul alig kell hozzá valami. Attól függően, hogy mire szeretnéd használni, édesítheted fahéjjal és cukorral, de ha bébiételnek szánnád, hagyd ki belőle az ízesítőket.

Az édes, fahéjas almapürét magában is kanalazhatod, de süti tésztájába is teheted, leválthatod vele a tojást vagy a nedves hozzávalók egy részét, olaj, vaj helyett is alkalmazható. A tésztát sokkal szaftosabban tartja, de az ízében is érezteti magát.

Ha nagyobb adagot készítesz, érdemes dunsztolni a befőttesüvegeket, mert az almaszósz csak 10 napig áll el a hűtőben. 

Házi almaszósz

almaszósz

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 6 darab alma
  • 250 ml víz
  • 1 darab fahéjrúd
  • 150 gramm cukor
  • 1 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, majd kockázzuk össze.

Tegyük egy lábasba a vízzel és a fahéjrúddal együtt, forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 15 percig.

Vegyük le a tűzről, majd szedjük ki belőle a fahéjrudat. Krumplinyomóval pürésítsük, ha darabosabb, botmixerrel, ha selymesebb pürét szeretnénk.

Az alma édességétől függően kezdjük el adagolni a cukrot, 1-2 evőkanalanként adjuk hozzá, állítsuk be az ízeket. A végén keverjük bele a citromlevet.

Tegyük vissza a tűzre, 5 percig még gyöngyözve főzzük.

Még forrón adagoljuk befőttesüvegekbe, de rögtön kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük