Vajpuha, házi aranygaluska - Krémes vaníliasodóval az igazi

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A gyerekkori kedvenc az édes, cukros dióba forgatott egyben sült kelt tészta, az aranygaluska. Vaníliasodóval igazi mennyei csemege, amit ráadásul nem is nehéz elkészíteni.

A férjem, aki a hét minden napján korán kel, szombatonként, ahelyett, hogy tízig aludna, felnyalábolja a törpöket és együtt kicsörtetnek utánam a piacra.

Az aranygaluska újra előkerül

Az ok egyszerű, a szombat nem szombat a talponállóban elfogyasztott lángos nélkül. A kislányom is imádja. A fiam egy ideig tartotta magát, de aztán egy alkalommal kibökte, hogy neki ez a lángos bizony túl olajos  - egyem a szívét - és ő ilyet nem kér. Elveszetten ácsorgott a falatozó apa és húg mellett, és mivel én sem vagyok egy nagy lángosos, kézen fogtam és elindultunk, hogy szerezzünk valami kedvünkre valót. Így bukkantunk a kézműves pékség standján aranygaluskára, amihez még vaníliasodó is járt. Imádtuk, úgyhogy elhatároztuk, hogy magunk is elkészítjük együtt.

Ha nem is aznap,  - hiszen aznap már jól begaluskáztunk, - de a következő hétvégén nekigyürkőztünk a feladatnak. Fellapoztuk a családi receptgyűjteményt, és ott volt, a mi, saját aranygaluskánk. Nem volt kérdés, hogy ezen útmutatások szerint járunk majd el.

Gyúrtunk, kelesztettünk, együtt szaggattuk a tésztát. Az esztétikumra fittyet hánytunk. A végeredmény szuper lett, vajpuha és könnyű. A frissen sült házi aranygaluska össze sem hasonlítható a készen vett, bolt verziókkal. És ha már csinálunk valamit, csináljuk jól. Gyorsan összedobtunk egy vaníliasodót is. Mert az aranygaluska csak azzal az igazi. 

Aranygaluska

arangalus2.gif

Hozzávalók 5 adaghoz:

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 2 darab tojássárgája
  • 100 gramm vaj (olvasztva)
  • 2 dekagramm élesztő
  • 2 deciliter tej
  • 50 gramm porcukor

Forgatáshoz

  • 300 gramm dió
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 darab citrom reszelt héja

Mártogatáshoz

  • 1 darab tojás (felverve)

Rétegezéshez

  • 3 evőkanál vaj (olvasztva)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a tojással, az olvasztott vajjal, a porcukorral, egy csipet sóval elegyítjük, alaposan összegyúrjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.

Míg a tészta kel, daráljuk le a diót, keverjük el a cukorral és a citromhéjjal. Vajazzunk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát.

Két centiméter vastagra nyújtjuk a tésztát, és kanállal, kis pohárral vagy szaggatóval szaggassuk ki. Felvert tojásban, majd a cukros dióban forgassuk meg a tésztapogácsákat. A diós tésztát a sütőformában rétegezzük, a rétegeket meglocsoljuk egy kevés olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval - az utolsó réteg esetén is így járunk el. A tésztát a formában 20 percig kelesztjük.

Majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Igény szerint elkészített klasszikus vagy mentes vaníliasodóval tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük