Szalonnával dúsított, mustáros krumplisaláta: hidegen és melegen is csodálatos
Majonéz helyett dijoni mustárral dúsított mártással egybeforgatva készül a fenséges saláta, mely önálló fogásként is megállja a helyét.
A világ egyik legfinomabb salátája Caesar Cardini szüleménye. Az úriember 1924. július 4-én a mexikói Tijuanaban készítette el először ezt a salátát, amikor is a telt házas napon a kamra kiürült, így a maradékokból dobta össze a mára legendássá vált finomságot. Azóta szinte minden vendéglő étlapján találni Cézár-salátát, még a gyorséttermekén is. Bár ezek már nem hasonlítanak az 1924-es változathoz, mégis nagyon népszerűek.
Gyakran készítek Cézár-salátát, bár nem az eredeti recept szerint. Az egyik nagy kedvencem a csirkés verzió házi majonézzel. A salátát mindig frissen dobom össze, a majonézt pedig nem szükséges egybeforgatni a hozzávalókkal.
A húst kockázva vagy csíkozva szokás sütni, de nem kell nagyon megpirítani, különben száraz lesz. Sokan felszeletelik a húst, és úgy sütik oldalanként 3-4 percig, közben lehet sóval, borssal fűszerezni, majd mikor kész, melegen vágják csíkokra vagy kockákra.
A húst kockázzuk fel tetszés szerint, majd kevés olajon süssük fehéredésig, közben fűszerezzük sóval és borssal.
A jégsalátát, paradicsomot és az uborkát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel tetszés szerint.
Az összekészített zöldségeket forgassuk egybe egy keverőtálban.
A kenyérszeleteket kockázzuk fel, és serpenyőben vagy sütőbe tolva pirítsuk aranybarnára.
Majonéz:
A tojássárgáját a sóval, borssal és mustárral keverjük simára. Ezután az olajat csorgassuk hozzá apránként, közben folyamatosan keverjük. Ezután a citromlét, cukrot és a reszelt fokhagymát keverjük hozzá.
Összeállítás:
A zöldségekre csorgassuk rá a házi majonézt, és keverjük egybe, majd a húst és a pirított kenyérkockákat is forgassuk a salátához.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu