Házi alaplé csontlevesből: jól jön krémleveskhez, főzelékekhez
Finomabbak lesznek a krémlevesek és a főzelékek, ha sima víz vagy leveskocka helyett házi alaplevet használsz.
Rizottó, krémlevesek, mártások és még bőven lehetne sorolni azokat a fogásokat, melyekben mindig jut hely alaplének. Ez készülhet húsokból és zöldségekből is, vásárolhatsz hozzá friss alapanyagokat, de ha előretekintő vagy és kerülöd a pazarlást, akkor gyűjtsd össze a zöldségek héját, fagyaszd le őket, majd amikor kellő mennyiség összejött, állj neki az alaplégyártásnak.
Az elkészült alaplevet leszűrve, befőttesüvegben, hűtőben 1 hétig tárolhatod, fagyasztózacskóba vagy jégkockatartóba adagolva a mélyhűtőben 3 hónapig eláll. Ha igazán ízletesre szeretnéd, akkor a francia konyha kedvencét, a bouquet garnit se hagyd ki az alapléből!
Az összes megpucolt, összedarabolt hozzávalót tegyük egy nagy fazékba, majd öntsük rájuk a vizet, és alacsony láng felett főzzük 3-4 óráig. A főzés alatt a víz tetején keletkezett habot szedjük le. Ne nagyon sózzuk, az a jó, ha nem túl fűszeres.
Az elkészült levest szűrjük le, majd miután kihűlt, adagoljuk befőttesüvegbe vagy dobozba, majd tegyük a fagyasztóba.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu