Ropogós kukorica rozmaringgal – Villámgyors köret grillhúsok mellé
A sült, grillezett húsok mellé sokszor csak zöldségeket kívánunk, amelyek a grillen kapnak egészen különleges ízt.
Az igazán jó főtt kukorica sorsa már az alapanyag kiválasztásánál eldől. Mielőtt a csöveket hazaviszed a boltból vagy piacról, győződj meg arról, hogy eléggé érett, de még nem túl kemény szemű csemegekukoricát (nem pedig takarmányt!) veszel. A másik lépés a sikerhez az, ha a kukoricát a héjával együtt főzöd. A vékony, halványzöld levelek ugyanis pluszaromát adnak a kukoricának, így gazdagabb lesz az összhatás.
Mindezek a lépések azonban mit sem érnek akkor, ha nem tartod magad az optimális főzési időhöz. A tévhitekkel ellentétben a zsenge kukorica gyorsan megpuhul, és nem szükséges órákig főzni ahhoz, hogy ehető legyen. A csövek vastagságától függően elegendő 10-12 percig főzni őket, és ha kissé kihűltek, már eheted is. Ilyen egyszerű!
A csövekről szedjük le a zöld héjakat. Ezek felével „ágyazzunk” meg egy nagyobb edényben, majd fektessük rá a kukoricákat. A maradék héjjal takarjuk le őket, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és keverjük bele a sót is.
Forraljuk fel a vizet, majd fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 10-12 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk fél órát hűlni. Szedjük ki a főzővízből, és még melegen, tetszés szerint sóval vagy vajjal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu