Fűszeres és szaftos gyros hús házilag: a család minden tagja imádni fogja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyros készítésénél fontos, hogy bátran használd a fűszereket, a pácban egy teljes éjszakát is pihenhet a hús.
Ki szereti a gyrost? Naná, hogy mindenki! A gyros az egyik legismertebb utcai étel, amit pitába, lepénykenyérbe vagy tortillába pakolva szokás fogyasztani, de tál formájában is érdemes kipróbálni. Na, de én azt javaslom, ne csak büfékben fogyaszd, készítsd el otthon is, hidd el, megéri!
A gyros akkor igazán finom, ha a hús omlós, szaftos és fűszeres. A fűszerezésen lehet vitatkozni, lesz olyan, akinek a receptben írt mennyiség kevés, míg másnak sok, úgyhogy érdemes saját ízlésre szabni. A húsnak mindenképp el kell töltenie egy kis időt a pácban, de ha egy teljes éjszakát áll benne, az a legjobb.
A kész húst akár zsemlébe is töltheted zöldségekkel és szósszal, rád van bízva, mihez kínálod. Bár szerintünk a házi pita vagy tortilla nem hiányozhat mellőle, ahogy a sült krumpli és a tzatziki sem.
Házi gyros
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkemell
- só ízlés szerint
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál kömény
- 8 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csirkemellet csíkozzuk fel.
A felcsíkozott húsra szórjuk rá a fűszereket, az olajat is adjuk hozzá, az egészet keverjük alaposan egybe, majd lefedve tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Egy száraz serpenyőt forrósítsunk fel, majd közepes lángon pirítsuk meg a húst, a csirkemellnek nem kell sok idő.
Az elkészült húst kínáljuk ízlés szerint választott zöldségekkel, sült krumplival, tzatzikivel, pitával, amivel csak szeretnénk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors