A selymes csicseriborsókrémnél, vagyis a hummusznál kevés finomabb kence van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hosszú éveken keresztül úgy ódzkodtam a hummusztól, mint a tűztől. Valamiért abban a tudatban éltem, hogy valamilyen teljesen bizarr, európai ember számára fogyaszthatatlan ízű és állagú dolog, egész egyszerűen csak azért, mert a marokkói étel itthon valódi különlegesség.
Az első hummusz-élményemre kristálytisztán emlékszem: egy fárasztó, kirándulós nap után éttermet keresgéltünk egy nagyobb társasággal, de képtelenségnek tűnt, hogy valaha is találunk olyan bisztrót, ahol van vegetáriánus koszt, egészségesen főznek és pénztárcabarát is.
Végső elkeseredésünkben felmerült opcióként, hogy vegyük be valamelyik körúti gyrosozót, amikor is a sors egy sokkal különlegesebb helyet sodort az utunkba. Talán egy valaki volt a baráti körben, aki tudta, mi is az a hummusz. Na, nem azt, hogy miből készül, hanem úgy igazán, hogy milyen is a csicseriborsóból és szezámpasztából készült kence.
A sokoldalú hummusz
Sose gondoltam volna, hogy ilyen sokféleképpen variálható fogás az amúgy krémesen lágy, natúr, természetes ízű krém. Salátával és hússal is ínycsiklandó, de pirítósra kenve éppúgy megállja a helyét, mint bármelyik mezei körözött. A vacsora végére már mindenki mindent végig kóstolt, és senki semelyik verzióra nem mondta azt, hogy na, így azért nem készíteném el otthon. Épp az ellenkezője: hazafelé menet már mindenki keresgélte a házi hummusz-recepteket.
Nagyon féltem tőle, hogy nem lesz reprodukálható az étteremben evett ízvilág, de nem így lett. A házi hummusz olyan elképesztően mennyei lett, hogy mire végigtelefonáltam a barátokat, hogy ezt meg kell kóstolják, el is fogyott a fele.
A csicseriborsó egészséges
Sokan félünk az újdonságoktól, azt hisszük, úgysem fog ízleni, kitartunk a magyaros ízek mellett, pedig a gasztronómiai nyitottsággal nem csak kalóriákkal leszünk többek: kulturális tudással is gyarapszunk. A csicseriborsó ráadásul számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: magas vas-, C-vitamin és folsavtartalma mellett B6-vitaminnal is ellátja szervezetünket. Sportolóknak, fogyókúrázóknak, kismamáknak, nagymamáknak is a kedvencévé válhat - akkor igazán autentikus, ha keleties fűszerezéssel sült zöldségekkel, például sült padlizsánnal tálaljuk.
Házi hummusz
Hozzávalók 5 adaghoz
- 500 gramm csicseriborsó konzerv
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 evőkanál szezámolaj
- 50 milliliter víz (vagy konzervlé)
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál őrölt római kömény
Elkészítés:
A csicseriborsó konzervet lecsöpögtetjük, de nem öntjük ki az összes levét, ha túl száraz lenne a kencénk, ezzel tudjuk folyósítani.
A csicseriborsót sóval, római köménnyel és fokhagymával összeturmixoljuk, majd folyamatos turmixolás közben hozzáadjuk a citromlevet, a kétféle olajat, és körülbelül fél deciliter csicseriborsó-levet vagy vizet.
A kész pasztát kóstolás után lehet még tovább ízesíteni, esetleg lágyítani még egy kis lével. Különleges ízesítéseket is létrehozhatunk, például pesztóval.
Fotó: Getty Images