Puha, márványos csokis-vaníliás kalács: sütőporos a tésztája
Ezt a süteményt kezdők is bátran elkészíthetik, keverem-kavarom a tésztája, nem lehet elrontani.
Az ősz beköszöntével a sütni szeretők egyre többet hódolnak kedvenc időtöltésüknek, az édes finomságok gyártásának. Én is az ő táborukat erősítem, főleg kelt tésztákat és sós vagy édes péksüteményeket készítek. Az egyik nagy kedvenc a kakaós kalács, mely a mamám receptje szerint sül.
A puha tészta töltelékben gazdag, amit egy kis fahéjjal bátran fel lehet turbózni. A kalács sütésénél érdemes fóliával letakarni a tésztát, mert úgy nem fog annyira megbarnulni a teteje. A finomság édes reggelinek is tökéletes, a csomagolást is jól bírja, és vendégvárónak is tökéletes.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot (1 evőkanál) és a porélesztőt, szórjunk rá 1 csipet lisztet, majd letakarva 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet a sóval, porcukorral és a vaníliás cukorral forgassuk egybe. Ezután adjuk hozzá a vajat, tejfölt és a felfutott élesztőt, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, kevés tejet adjunk hozzá.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki téglalap alakúra.
A kakaót keverjük össze a cukorral.
A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a kakaót. Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt kenyérformába.
A formába helyezett süteményt takarjuk le konyharuhával, és 30 percig pihentessük. Ezután kenjük le a tészta tetejét felvert tojással, és toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 35-40 percre (sütőtől függően 5-10 perccel több is lehet a sütési idő).
A kész kalácsot helyezzük sütőrácsra, várjuk meg, míg kihűl, utána szeleteljük fel. Ha szeretnénk, porcukrot is szórhatunk rá.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu