6 hatásos agyserkentő élelmiszer: védik és javítják a működését

Agyserkentő élelmiszerek cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A legnépszerűbb agypörgetők a kávé és a csoki, ezek a finomságok növelik a szellemi teljesítményt. Ennyiben azonban nem merül ki a készlet, más élelmiszerek is segíthetnek a fáradt elmének.

A munkával vagy a tanulással járó stressz hatására az agy teljesítménye csökkenhet, lassulhat, a figyelem és a koncentráció gyengülhet. 

A legnépszerűbb agypörgetők a koffeinnel dúsított termékek, a kávé vagy tea, de sokan az energiaitalt sem vetik meg. Az étcsokoládé a benne található flavonoidok miatt szintén segít az agy felturbózásában, plusz a benne található magnéziumnak köszönhetően az idegek is kisimulnak, úgy pedig jobban lehet az adott feladatra koncentrálni.

Sajnos a szellemi fáradtság nehezíti a munka vagy tanulás menetét. Ilyenkor jól jön egy kis segítség, amely felpezsdíti a fáradt elmét. A kávé és tea mellett más finomságok is segíthetnek, mutatjuk, melyeknek érdemes bizalmat szavazni, ha jól jönne egy kis agyserkentő.

Kakaó

kakaó is nagyon népszerű. A kakaóban lévő flavonoidok segítik az agy oxigénellátását, valamint a kognitív funkciókat és az agy vérkeringését is fokozzák. Nem véletlen, hogy az étcsokit is javasolni szokták, hiszen magas a kakaótartalma. 

Tojás

Újabban napi egy főtt tojás fogyasztását javasolja több tanulmány is. Magas a szelén- és a kolintartalma, valamint B-vitaminban is bővelkedik, az említett hármas pedig áldásosan hat az agyra és az idegrendszerre. Folsavtartalma a memóriára is jótékonyan hat.

Brokkoli

A brokkoli nagyon egészséges zöldség. Rákellenes, gyulladáscsökkentő és az agyra is jó hatással van. A brokkoli bővelkedik K-vitaminban, mely hatásos agyserkentő.

Áfonya

Az áfonyában és a többi sötét színű bogyós gyümölcsben található antioxidánsok késleltetik az agy öregedését, jótékonyan hatnak az idegrendszerre és a memóriát is javítják. Az áfonya C- és B6-vitaminban is bővelkedik, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megtartásához.

Olajos (zsíros) halak

Az olajos halak (lazac, hering, makréla, tonhal) omega-3 zsírsav tartalmuk miatt jótékonyan hatnak az agyműködésre, mivel védik az idegsejteket. Az omega-3 hiányának következménye, hogy gyengül az agy teljesítőképessége, és depresszió is kialakulhat.

Magvak

Az olajos magvakban is található omega-3, így akik nem szeretik a halat, ropogtathatnak diót, kesudiót vagy tökmagot. Napi pár szem tökmag segít frissen tartani az agyat és az időskori elbutulás is megelőzhető a fogyasztásával. A tökmag apró, finom és egészséges csemege, bővelkedik vasban, magnéziumban és cinket is tartalmaz, ezekre pedig az agynak mind szüksége van. Részletesebben itt olvashatsz róla.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon