Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

3
Nyomtatás
Házi párizsi cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ízletes, házilag készült párizsi tökéletes harapnivaló, amelyből gusztusos szendvicsek, hidegtálak készülhetnek, és még rántani is lehet.

A párizsit sokan szeretik kis hazánkban, népszerű reggeli, zsemlébe pakolva finom útravalót csomagolhatsz belőle, és különböző ételeket is alkothatsz a felvágottból. Párizsit otthon is gyárthatsz, méghozzá egyszerűen. A finomságot kedved szerint ízesítheted, és biztosan nem kerül bele semmilyen adalékanyag.

Tippek

  • A masszát henger alakú formába simítsd, ha szépen megdermed, könnyen tudod szeletelni. Erre a célra tökéletesen megfelel egy műanyag flakon is.
  • A masszát különböző izgalmas alapanyagokkal is feldobhatod. Keverhetsz bele apróra kockázott sajtdarabokat, zöldfűszert, ha szereted a csípőset, akkor chilipaprikával tedd izgalmassá.
  • A párizsi enyhén rózsaszínes árnyalatát a reszelt cékla levétől kapja, de ha ezt túl macerásnak érzed, akkor bolti céklalével próbáld ki a receptet.
  • A csirke bőrét is ledarálhatod, de ha nem szimpatizálsz vele, akkor hagyd ki!

Házi párizsi

Házi párizsi ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész csirke
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 kis darab zeller
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kis fej cékla
  • 2 dkg zselatin
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét szedjük alkatrészeire.

A hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát és a zellert tisztítsuk meg és tetszés szerint daraboljuk fel.

Az előkészített csirkét és zöldségeket tegyük egy nagy fazékba, majd engedjünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Az alapanyagokat tegyük fel főni, közben fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel. Ha felforrt, akkor szedjük le a keletkezett habot, és alacsony láng felett főzzük addig, amíg a hús leválik a csontról.

Az elkészült levest szűrjük le (a lét még használni fogjuk, ne öntsük ki). A húst szedjük le a csontról, és a zöldségekkel együtt helyezzük tálba.

A céklát pucoljuk meg, majd reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét, amit később használunk.

A zselatint áztassuk az 1 dl leszűrt leveslébe.

A tálba készített húshoz és zöldségekhez adjuk hozzá a zselatinos levest és a céklaléből 2-3 evőkanálnyit, majd turmixoljuk simára. A masszának tejfölsűrűségűnek kell lennie, ezért, ha szükséges, akkor a levesléből adjunk még hozzá. A pépet kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük még sóval, fehér borssal és fokhagyma-granulátummal.

A bekevert masszát öntsük henger alakú formába. Keverjük át, hogy távozzanak a levegőbuborékok. Ezután tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy megdermedjen.

Az elkészült párizsit tetszés szerint szeleteljük, készítsünk belőle szendvicset vagy használjuk főzésnél.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon