A legpuhább házi perec receptje - Tökmaggal vagy sajttal szórva is isteni
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Az egyik legjobb dolog, ami a kelt tésztával történhet, hogy perec lesz belőle.
A moziba járó közönség egy része gondolkodás nélkül pattogatott kukoricát választ, pedig az ott kapható perec sokkal finomabb. Nagyon puha a tésztája, rengeteg olajos mag vagy sajt van a tetején, nehéz megállni, hogy egyszerre csak egyet vegyél.
A titok a tésztájában lévő vajban rejlik, no meg abban, hogy szépen hagyni kell megkelni a tésztát. A tetejére - a kötelező só mellett - lehet sajtot vagy olajos magvakat is szórni, mindenhogyan isteni lesz.
Házi perec
Hozzávalók 8 darabhoz
Perec
- 400 gramm kenyérliszt
- 100 gramm finomliszt
- 25 gramm élesztő
- 300 milliliter víz (meleg)
- 50 gramm cukor
- 50 gramm tejpor
- 1.5 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 50 gramm vaj
Kenéshez
- 1 darab tojás
- szóráshoz sajt, só, napraforgómag
Elkészítés:
A kétféle lisztet keverjük össze. Langyos vízbe tegyünk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut. Öntsük rá a lisztre, majd adjuk hozzá a vajat, a tojást, a tejport és a sót. Dagasszuk a tésztát negyed óráig, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük egy órát.
Egy gyúródeszkát alaposan lisztezzünk meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át. Osszuk 8 részre. Sodorjunk belőle hurkákat (ne legyenek túl vékonyak), majd készítsünk belőlük pereceket.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a pereceket. Kelesszük még egy órát, majd kenjük meg tojással, szórjuk meg sajttal, nagy szemű sóval, tökmaggal vagy egyéb olajos maggal.
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Süssük 15 percet a pereceket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!