![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A legpuhább házi perec receptje - Tökmaggal vagy sajttal szórva is isteni
![perec cover](https://kep.index.hu/1/0/3472/34723/347235/34723553_2658033_49ed7dba946705b4ed815621499e50b3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az egyik legjobb dolog, ami a kelt tésztával történhet, hogy perec lesz belőle.
A moziba járó közönség egy része gondolkodás nélkül pattogatott kukoricát választ, pedig az ott kapható perec sokkal finomabb. Nagyon puha a tésztája, rengeteg olajos mag vagy sajt van a tetején, nehéz megállni, hogy egyszerre csak egyet vegyél.
A titok a tésztájában lévő vajban rejlik, no meg abban, hogy szépen hagyni kell megkelni a tésztát. A tetejére - a kötelező só mellett - lehet sajtot vagy olajos magvakat is szórni, mindenhogyan isteni lesz.
Házi perec
![perec recept](https://kep.index.hu/1/0/3472/34723/347235/34723565_cd0e4f690dac97a4ba82fabc83669ad6_wm.jpg)
Hozzávalók 8 darabhoz
Perec
- 400 gramm kenyérliszt
- 100 gramm finomliszt
- 25 gramm élesztő
- 300 milliliter víz (meleg)
- 50 gramm cukor
- 50 gramm tejpor
- 1.5 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 50 gramm vaj
Kenéshez
- 1 darab tojás
- szóráshoz sajt, só, napraforgómag
Elkészítés:
A kétféle lisztet keverjük össze. Langyos vízbe tegyünk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut. Öntsük rá a lisztre, majd adjuk hozzá a vajat, a tojást, a tejport és a sót. Dagasszuk a tésztát negyed óráig, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük egy órát.
Egy gyúródeszkát alaposan lisztezzünk meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át. Osszuk 8 részre. Sodorjunk belőle hurkákat (ne legyenek túl vékonyak), majd készítsünk belőlük pereceket.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a pereceket. Kelesszük még egy órát, majd kenjük meg tojással, szórjuk meg sajttal, nagy szemű sóval, tökmaggal vagy egyéb olajos maggal.
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Süssük 15 percet a pereceket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!