A legpuhább házi perec receptje - Tökmaggal vagy sajttal szórva is isteni

perec cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legjobb dolog, ami a kelt tésztával történhet, hogy perec lesz belőle.

A moziba járó közönség egy része gondolkodás nélkül pattogatott kukoricát választ, pedig az ott kapható perec sokkal finomabb. Nagyon puha a tésztája, rengeteg olajos mag vagy sajt van a tetején, nehéz megállni, hogy egyszerre csak egyet vegyél.

A titok a tésztájában lévő vajban rejlik, no meg abban, hogy szépen hagyni kell megkelni a tésztát. A tetejére - a kötelező só mellett - lehet sajtot vagy olajos magvakat is szórni, mindenhogyan isteni lesz.

Házi perec

perec recept

Hozzávalók 8 darabhoz

Perec

  • 400 gramm kenyérliszt
  • 100 gramm finomliszt
  • 25 gramm élesztő
  • 300 milliliter víz (meleg)
  • 50 gramm cukor
  • 50 gramm tejpor
  • 1.5 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm vaj

Kenéshez

  • 1 darab tojás
  • szóráshoz sajt, só, napraforgómag
Recept idők

Elkészítés:

A kétféle lisztet keverjük össze. Langyos vízbe tegyünk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut. Öntsük rá a lisztre, majd adjuk hozzá a vajat, a tojást, a tejport és a sót. Dagasszuk a tésztát negyed óráig, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük egy órát. 

Egy gyúródeszkát alaposan lisztezzünk meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át. Osszuk 8 részre. Sodorjunk belőle hurkákat (ne legyenek túl vékonyak), majd készítsünk belőlük pereceket. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a pereceket. Kelesszük még egy órát, majd kenjük meg tojással, szórjuk meg sajttal, nagy szemű sóval, tökmaggal vagy egyéb olajos maggal.

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Süssük 15 percet a pereceket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük