Álompuha, fahéjas almafánk: az illatos fűszerektől varázslatos
Ha szuper omlós, almaszósszal készült fánkot szeretnél készíteni, amelyben az almás pite fűszeres ízei dominálnak, itt az idő!
Igaz, ami igaz, ma már a boltok polcai is roskadoznak a különböző ízesítésű növényi italoktól, mégis, ha nem akarsz boltba szaladgálni, vagy sokallod az árát, készítsd el te magad az otthonodban!
A folyamat egy picit időigényes, hiszen a rizsszemeket órákon át áztatni kell, de lássuk be, mégiscsak az a legegészségesebb, amit te készítesz, hiszen így pontosan tudni fogod, hogy mi kerül bele.
Ennek a receptnek a központjában a barna rizs áll, amelyhez csupán vízre, némi édesítőre, egy kis sóra és vaníliakivonatra lesz szükség.
Egy közepes serpenyőben, közepes lángon, gyakran kevergetve pirítsuk meg a rizsszemeket. Akkor jó, ha már illatos, és éppen csak kezd színt kapni. Ez kb. 4 percet vesz igénybe.
Ezután tegyük át egy tálba vagy tégelybe a lepirított rizst, majd adjuk hozzá a vizet. Tegyük félre 10 órán át ázni a rizst a vízben.
Az áztatás végeztével öntsük a vizet és a rizst egy turmixgépbe, adjunk hozzá sót, illetve ízlés szerint valamilyen édesítőt (cukor, juharszirup, stb.) és a vaníliakivonatot, majd a legmagasabb fokozaton turmixoljuk le a rizsszemeket. Ez kb. 2-3 percig tarthat.
Ha kész a turmix, egy finom lyukú szűrőn át csepegtessük egy tiszta üvegbe.
Felhasználásig tartsuk hűtőben, és kitöltés előtt alaposan rázzuk fel.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu