Ropogós, fahéjas cukorral borított mandula: tökéletes gasztroajándék
Összvissz 10 perc munkád lesz az elkészítésével, mégis az egyik legfinomabb nasival várhatod a vendégeket, vagy meg is lepheted őket egy-egy üveg fahéjas mandulával.
Fánkot sütni nem nagy kunszt, viszont olyat készíteni, ami belül omlós, friss almaszósszal készül, illetve vaníliát is adunk hozzá, sőt, az egészet megspékeljük almáspite-fűszerekkel, nos, arra már mondhatjuk, hogy nem hétköznapi.
Ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthető, és az egész család imádni fogja, a fahéjas cukor pedig már csak a külcsín a fánkon. Ha tejmentes verzióban készítenéd el, arra is mutatunk alternatívát.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A speciális fánksütő tepsit vajazzuk ki, vagy fújjuk be olajspray-vel, majd tegyük félre.
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, az almáspite-fűszerkevéreket és a sót, majd jól dolgozzuk össze és keverjük simára.
Ha elkészültünk vele, egy másik tálban keverjük össze az almaszószt, az olívaolajat, a tejet/növényi italt és a vaníliakivonatot. A házi almaszósz elkészítéséhez itt találsz segítséget.
Az elkészült almaszószos keveréket adagold hozzá a száraz alapanyagokból készült keverékhez, egészen addig, amíg homogén állagú lesz.
Ezután töltsd bele a tésztát egy tésztanyomó zsákba, majd nyomj belőle annyit a fánkformákba, hogy majdnem mindet a tetejéig megtöltse a tészta.
Ezután tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 10-15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e a fánkok?
Ha elkészültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk a sütőformában hűlni, majd 10 perc elteltével fordítsuk rá őket egy sütőrácsra.
Amíg hűlnek, készítsük el a fahéjas-cukros mázat.
Ehhez egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat vagy margarint, keverjük el benne a fahéjat és a cukrot, majd a már kész fánkokat, egyesével mártogassuk meg az édes keverékben.
Ezután pedig már nincs is más dolgunk, mint élvezni az omlós, pihe-puha, fűszeres, almás-fahéjas fánkokat.
Fotó forrása: Getty Images