Álompuha, fahéjas almafánk: az illatos fűszerektől varázslatos

3
Nyomtatás
almafank
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szuper omlós, almaszósszal készült fánkot szeretnél készíteni, amelyben az almás pite fűszeres ízei dominálnak, itt az idő!

Fánkot sütni nem nagy kunszt, viszont olyat készíteni, ami belül omlós, friss almaszósszal készül, illetve vaníliát is adunk hozzá, sőt, az egészet megspékeljük almáspite-fűszerekkel, nos, arra már mondhatjuk, hogy nem hétköznapi. 

Ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthető, és az egész család imádni fogja, a fahéjas cukor pedig már csak a külcsín a fánkon. Ha tejmentes verzióban készítenéd el, arra is mutatunk alternatívát. 

Fahéjas almafánk

almafank

Hozzávalók 12 darabhoz

A fánkhoz:

  • 240 g liszt
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1.5 tk almáspite-fűszerkeverék
  • 0.5 tk
  • 160 g cukrozatlan almaszósz
  • 60 g olívaolaj
  • 180 ml tej vagy mandulaital
  • 15 ml vaníliakivonat

A fahéjas cukorhoz:

  • 60 g sózatlan vaj vagy margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 0.5 tk őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. 

A speciális fánksütő tepsit vajazzuk ki, vagy fújjuk be olajspray-vel, majd tegyük félre.

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, az almáspite-fűszerkevéreket és a sót, majd jól dolgozzuk össze és keverjük simára. 

Ha elkészültünk vele, egy másik tálban keverjük össze az almaszószt, az olívaolajat, a tejet/növényi italt és a vaníliakivonatot. A házi almaszósz elkészítéséhez itt találsz segítséget.

Az elkészült almaszószos keveréket adagold hozzá a száraz alapanyagokból készült keverékhez, egészen addig, amíg homogén állagú lesz.

Ezután töltsd bele a tésztát egy tésztanyomó zsákba, majd nyomj belőle annyit a fánkformákba, hogy majdnem mindet a tetejéig megtöltse a tészta. 

Ezután tegyük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 10-15 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e a fánkok?

Ha elkészültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk a sütőformában hűlni, majd 10 perc elteltével fordítsuk rá őket egy sütőrácsra. 

Amíg hűlnek, készítsük el a fahéjas-cukros mázat.

Ehhez egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat vagy margarint, keverjük el benne a fahéjat és a cukrot, majd a már kész fánkokat, egyesével mártogassuk meg az édes keverékben. 

Ezután pedig már nincs is más dolgunk, mint élvezni az omlós, pihe-puha, fűszeres, almás-fahéjas fánkokat.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon