7 kiadós leves hűvös napokra: ezek után nincs szükség második fogásra
A hét minden napjára ajánlunk egy ízekben gazdag, tartalmas levest, melyek különösen jólesnek a hideg téli estéken.
A kiadós leveseknek mindig nagy sikerük van, különösen a hűvös napokon, a tápláló finomság testnek és léleknek is jólesik. Az ilyen bőséges leves után biztos, hogy nem maradsz éhes, ha mégis, akkor jöhet utána egy fantasztikus palacsinta vagy fánk.
A hússal és zöldségekkel készült levest tovább dúsíthatod, ha úgy tetszik. Elfér benne gomba, zeller vagy más zöldség, amit jónak vélsz. A levesbetéttől sokkal kiadósabb és különlegesebb, de ha nem szimpatizálsz a receptben írt galuskarecepttel, akkor krumpligombóccal is feldobhatod!
A hagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk finomra, a répát és a zellert kockázzuk fel.
A csirkehúst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd kevés olajon pirítsuk le.
A megpirult húst szedjük tányérra és tegyük félre.
A fazékba, amelyben a hús pirult, dobjuk bele a vajat, majd keverjük hozzá az előkészített hagymát, zellert és sárgarépát. Keverjük át alaposan, majd 4-5 perc múlva forgassuk hozzá a lisztet. Miután jól elkevertük, öntsük fel vízzel vagy alaplével, és fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Körülbelül 10-15 perc múlva a borsót és a lepirított húst is keverjük a zöldségekhez.
10 perc után a galuskát is szaggassuk a levesbe kanál, nokedliszaggató vagy fagyiskanál segítségével. Fagyiskanállal szaggatva méreteseb gombócok kerülnek a levesbe.
Miután a gombócok megpuhultak, adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük forrásig. Ezután a finomra aprított petrezselymet is keverjük a leveshez.
Galuska:
A lisztet mérjük tálba és keverjük hozzá a sót, petrezselymet és az írót. Az írót apránként adagoljuk, annyit, amennyitől szépen egybeáll a tészta, sűrű, nokedliszerű lesz, lehet majd szaggatni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu