![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 melengető, tartalmas leves a hűvös napokra: a főételt is kiváltják
![lrvcover](https://kep.index.hu/1/0/4548/45486/454867/45486764_3469638_05a3082d1bbf38e9e0c70241de68ad6f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ősz egyre hűvösebb arcát mutatja, ilyenkor jólesik az otthon melegét élvezni. Az étkezések során sokkal jobban kívánja az ember a tartalmasabb, meleg leveseket, melyek után nincs is szükség második fogásra.
Ősszel és télen sokkal jobban esnek a tartalmasabb, meleg fogások, a kiadós levesek. Idesorolandó a vasárnapi húsleves, amely nemcsak finom, hanem az immunrendszert is erősíti.
A tartalmas, sűrű levesek készülhetnek hússal, vagy csak változatos zöldségekkel és házi tésztával. A laktató leves után nincs is szükség második fogásra. Ha mégis, akkor csak desszert legyen, palacsinta, fánk vagy valamilyen sós finomság. A gazdag és ízletes leveseket érdemes nagyobb adagban főzni, így másnap is lesz meleg ebéd vagy vacsora, amely kellő tápanyaggal tölt fel. Mutatjuk a mi kedvenceinket, lesz köztük hússal dúsított, és zöldséges recept is.
Őszi gombaleves
A tartalmas gombaleves akár 2-3-féle gombából is készülhet, így még izgalmasabb és bőségesebb. A gomba mellett más zöldségek is helyet kapnak, ha pedig időd engedi, akkor krumpligombóccal is gazdagíthatod a levest, amely a kakukkfűtől pikáns zamatot kap.
![glct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45484/454841/45484108_db585522ae200c6ecb4d8ff1b62ae7f0_wm.jpg)
Májgombócleves
A májgombóc bármilyen zöldség- vagy húslevesben remek betét. A gombócok készülhetnek csirke-, sertés- vagy marhamájból. A máj fűszerezésével érdemes bátornak lenni, jól áll neki a friss petrezselyem, a majoránna és a kakukkfű is. A gombócok textúráját zsemlemorzsával lehet szabályozni, ha többet használsz, stabilabb lesz, ha kevesebbet, akkor lágyabb.
![lct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45485/454856/45485680_fb5ebc2cd66d9bbaf3e0528670f1d91c_wm.jpg)
Tradicionális gulyásleves
Ez az az étel, amit a hazánkba látogató turisták alig várnak, hogy megkóstoljanak. A gulyásleves a magyar konyha egyik legtartalmasabb levese, amelyből rengeteg féle változatot kipróbálhatsz. A recept tájegységenként és háztartásonként is eltérhet, de bármelyik verzióra is esik a választásod, a házi tésztát semmiképp ne hagyd ki belőle.
![lct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45485/454857/45485724_570e5154830a139b9a53a5ec8d1498a3_wm.jpg)
Nyírségi krumpligombócleves
A nyírségi krumpligombóclevest kis adagban nem is lehet készíteni. Nem baj, ha marad belőle másnapra, felmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen főzted volna. A tartalmas levesben a zöldségek és a krumpligombóc mellett hús is helyet kap. Az ízek kialakításánál pedig érdemes friss fűszernövényeket használni.
![43533660 1868560299a49effcabd74b9a5950494 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45484/454844/45484428_b769577350679d10b8dfb5b1fdb3ad11_wm.jpg)
Toszkán fehérbableves
A kiadós fehérbablevesben kelkáposzta is helyet kap, amit nyugodtan cserélhetsz mángoldra is. Ez a leves az olasz kenyérleves kiadósabb változata, amely mellé bátran kínálhatsz pirítóst. A levest két napra is nyugodtan elkészítheted, mivel a hűtőben összeérnek az ízek, így felmelegítésnél még finomabb lesz.
![lct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45485/454857/45485748_ab572a75a62ce056f0d5c6f542060183_wm.jpg)
Jókai-bableves csipetkével
A sűrű Jókai-bableves hagyományos hazai leves, amely háztartásonként másképp készül. Ismert olyan recept, amelyben malacköröm kerül a levesbe, gyakrabban azonban kolbásszal és csülökkel készítik. A csülkös változat sózására nagyon figyelj: a hús sós, ezért könnyű elsózni az ételt. A tartalmas fogásba a tejföl és a csipetke kötelező.
![37013277 7f77284b7545a05f5f9c336d2432bb24 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45485/454857/45485752_13ea45a41633c5bc3f5654b032ef62c2_wm.jpg)
Rozmaringos-citromos fehérbableves
A bableves rengeteg változatban ismert, hússal és nélküle is ízletes és tartalmas. A rozmaringos-citromos fehérbableves nem a hagyományos módon készül, a pirospaprika kimarad, helyette kakukkfű, rozmaring és citrom gondoskodik a különlegesebb ízvilágról.
![lct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45486/454860/45486000_576c61d9286cc4b6ad56a82ef119f168_wm.jpg)
Magyaros leves
A magyaros leves pörköltalappal készül, sok zöldséggel és hússal. A leves ízesítésénél a magyar konyha kedvelt fűszerei gondoskodnak a pikáns ízvilágról, amely garantáltan ott marad az ember szájában. A kész levest hűvös tejföllel meglocsolva kínáld.
![35324309 7eb3903a8d500bc2750b3665f445c964 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45486/454861/45486170_b1998982629cad71f78286ed21a27aa0_wm.jpg)
Zöldségleves marhahússal
A tartalmas levesben bőséggel jut hely zöldségeknek, amely már így is laktató, de hússal lesz az igazi. A marhahúskockáktól tartalmas egytálétel hangulatos fogás, amely mellé friss, ropogós kenyér dukál.
![36581045 13c16b7e1fade702343ab18a61d01e19 wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4548/45486/454862/45486270_36f61b243882635617cdc27da9a758ec_wm.jpg)
Kukoricás-sonkás chowder
Az amerikai kukoricás leves nagyon sűrű, már-már olyan, mint a főzelék. A leves sok verzióban ismert, a változatokban közös a kukorica és a tej vagy a tejszín, amelyektől masszív textúrájuk lesz. Ebben a receptben a hagyományos változatoktól eltérően nem tengeri herkentyű, hanem sonka kerül a kukorica mellé.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors