10 melengető, tartalmas leves a hűvös napokra: a főételt is kiváltják
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Az ősz egyre hűvösebb arcát mutatja, ilyenkor jólesik az otthon melegét élvezni. Az étkezések során sokkal jobban kívánja az ember a tartalmasabb, meleg leveseket, melyek után nincs is szükség második fogásra.
Ősszel és télen sokkal jobban esnek a tartalmasabb, meleg fogások, a kiadós levesek. Idesorolandó a vasárnapi húsleves, amely nemcsak finom, hanem az immunrendszert is erősíti.
A tartalmas, sűrű levesek készülhetnek hússal, vagy csak változatos zöldségekkel és házi tésztával. A laktató leves után nincs is szükség második fogásra. Ha mégis, akkor csak desszert legyen, palacsinta, fánk vagy valamilyen sós finomság. A gazdag és ízletes leveseket érdemes nagyobb adagban főzni, így másnap is lesz meleg ebéd vagy vacsora, amely kellő tápanyaggal tölt fel. Mutatjuk a mi kedvenceinket, lesz köztük hússal dúsított, és zöldséges recept is.
Őszi gombaleves
A tartalmas gombaleves akár 2-3-féle gombából is készülhet, így még izgalmasabb és bőségesebb. A gomba mellett más zöldségek is helyet kapnak, ha pedig időd engedi, akkor krumpligombóccal is gazdagíthatod a levest, amely a kakukkfűtől pikáns zamatot kap.
Májgombócleves
A májgombóc bármilyen zöldség- vagy húslevesben remek betét. A gombócok készülhetnek csirke-, sertés- vagy marhamájból. A máj fűszerezésével érdemes bátornak lenni, jól áll neki a friss petrezselyem, a majoránna és a kakukkfű is. A gombócok textúráját zsemlemorzsával lehet szabályozni, ha többet használsz, stabilabb lesz, ha kevesebbet, akkor lágyabb.
Tradicionális gulyásleves
Ez az az étel, amit a hazánkba látogató turisták alig várnak, hogy megkóstoljanak. A gulyásleves a magyar konyha egyik legtartalmasabb levese, amelyből rengeteg féle változatot kipróbálhatsz. A recept tájegységenként és háztartásonként is eltérhet, de bármelyik verzióra is esik a választásod, a házi tésztát semmiképp ne hagyd ki belőle.
Nyírségi krumpligombócleves
A nyírségi krumpligombóclevest kis adagban nem is lehet készíteni. Nem baj, ha marad belőle másnapra, felmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen főzted volna. A tartalmas levesben a zöldségek és a krumpligombóc mellett hús is helyet kap. Az ízek kialakításánál pedig érdemes friss fűszernövényeket használni.
Toszkán fehérbableves
A kiadós fehérbablevesben kelkáposzta is helyet kap, amit nyugodtan cserélhetsz mángoldra is. Ez a leves az olasz kenyérleves kiadósabb változata, amely mellé bátran kínálhatsz pirítóst. A levest két napra is nyugodtan elkészítheted, mivel a hűtőben összeérnek az ízek, így felmelegítésnél még finomabb lesz.
Jókai-bableves csipetkével
A sűrű Jókai-bableves hagyományos hazai leves, amely háztartásonként másképp készül. Ismert olyan recept, amelyben malacköröm kerül a levesbe, gyakrabban azonban kolbásszal és csülökkel készítik. A csülkös változat sózására nagyon figyelj: a hús sós, ezért könnyű elsózni az ételt. A tartalmas fogásba a tejföl és a csipetke kötelező.
Rozmaringos-citromos fehérbableves
A bableves rengeteg változatban ismert, hússal és nélküle is ízletes és tartalmas. A rozmaringos-citromos fehérbableves nem a hagyományos módon készül, a pirospaprika kimarad, helyette kakukkfű, rozmaring és citrom gondoskodik a különlegesebb ízvilágról.
Magyaros leves
A magyaros leves pörköltalappal készül, sok zöldséggel és hússal. A leves ízesítésénél a magyar konyha kedvelt fűszerei gondoskodnak a pikáns ízvilágról, amely garantáltan ott marad az ember szájában. A kész levest hűvös tejföllel meglocsolva kínáld.
Zöldségleves marhahússal
A tartalmas levesben bőséggel jut hely zöldségeknek, amely már így is laktató, de hússal lesz az igazi. A marhahúskockáktól tartalmas egytálétel hangulatos fogás, amely mellé friss, ropogós kenyér dukál.
Kukoricás-sonkás chowder
Az amerikai kukoricás leves nagyon sűrű, már-már olyan, mint a főzelék. A leves sok verzióban ismert, a változatokban közös a kukorica és a tej vagy a tejszín, amelyektől masszív textúrájuk lesz. Ebben a receptben a hagyományos változatoktól eltérően nem tengeri herkentyű, hanem sonka kerül a kukorica mellé.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors