Édes szőlőbefőtt egyszerűen: magában is finom, de sütikben is felhasználhatod

szbcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szőlőbefőtt egyszerűen készül, válaszd ki a kedvenc fajtádat és zárd üvegbe, a zordabb időben jólesik majd lekapni a kamra polcáról.

Sokan csak a nyár mézédes zamatát szokták üvegbe zárni, pedig más évszak csemegéit is érdemes eltenni, télen jól fognak jönni.

Az ősz slágere a szőlő, melyet nem csak magában öröm falatozni, sütni és főzni is érdemes belőle. Ha nagy szőlőrajongó vagy, akkor töltsd fel a kedvenc fajtáddal a kamrát, ha pedig a különleges zamatát szeretnéd élvezni, akkor fahéj vagy szegfűszeg is kerülhet a gyümölcshöz. Tartósítószert nem kötelező használnod, a dunsztolás is elegendő, de ha félsz, hogy megromlik, akkor leheletnyit adj minden üveghez.

Házi szőlőbefőtt

szbct

Hozzávalók 20 decihez

  • 3 kg mag nélküli, nagy szemű szőlő
  • cukor (üvegenként 2 evőkanál)
  • víz szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőt szemezzük le és folyó víz alatt alaposan mossuk meg.

A tiszta szőlőt töltsük makulátlanul tiszta befőttesüvegekbe, szórjuk rá a cukrot, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.

A betöltött üvegeket helyezzük ruhával vagy újságpapírral kibélelt nagy fazékba, amelybe öntsünk annyi vizet, amennyi az üvegek háromnegyedéig ér, forraljuk fel. Forrástól számítva 5-8 percig bugyogtassuk, utána zárjuk el a gázt, és hagyjuk még a vízben 5 percig az üvegeket.

A letelt idő után töröljük át az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon