
Krémes tzatziki házilag: húsok mellé, de mártogatósnak is tökéletes

A görög konyhából biztosan ismered ezt az egyszerű, mégis sokféleképpen felhasználható szószt, a tzatzikit.
A tzatzikit, vagyis a görög joghurtos, uborkás szószt a világ egyik legegyszerűbb dolga elkészíteni, de azért egy dologra vigyázni kell. Az uborkából mindig jól nyomkodd ki a nedvességet, különben vizes, folyós lesz a szósz, nem lesz elég krémes. Ehhez távolítsd el az uborka magjait, majd reszeld le, sózd meg, és hagyd állni, hogy kiengedje a levét. A végén alaposan nyomkodd ki. A görög joghurtot is érdemes lecsepegtetni, sokkal jobb állagú szószt fogsz így kapni.
A tzatziki másik lelke a fokhagyma, úgyhogy akkor készítsd el, ha nem romantikus estére készülsz, vagy ha a másik fél is eszik belőle. Bármilyen húshoz illik, de házi gyroshoz mindenképpen készítsd el. Ezekkel a fűszeres görög húsgombócokkal is tökéletes egységet alkot a joghurtos alapú mártogatós.
Házi tzatziki

Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 milliliter görög joghurt
- 50 milliliter tejszín
- 1 darab uborka
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- 0.5 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 csokor kapor
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A joghurtot és a tejszínt keverjük össze, és tegyük egy textilpelenkába. Csomózzuk össze, és hagyjuk, hogy egy tálba csepegjen a leve. Érdemes legalább 2 órát, de akár egy éjszakát állni hagyni.
Az uborka magjait távolítsuk el, majd reszeljük le. Tegyük egy tálba, és sózzuk meg. Hagyjuk 1-2 órát állni, de néha nyomjuk ki belőle a nedvességet. A végén az összes nedvességet nyomjuk ki az uborkából.
A kaprot aprítsuk össze.
A joghurtos keveréket forgassuk össze a többi hozzávalóval. A végén forgassuk bele az uborkát, és tegyük egy órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!