A varázslatos házi zserbó receptje: a dédi szakácskönyvéből készül

zserbo
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ki ne emlékezne gyermekkorunk dédiféle zserbójára? A rengeteg házilag darált dióval és a nyáron eltett baracklekvárral, no és persze a megfejthetetlenül csodálatos látványt nyújtó csokoládékéreggel a tetején.

A régi idők szép emlékei előtt adózva úgy gondoltuk, hogy itt az ideje egy klasszikus, mindenféle extrától mentes, letisztult zserbóreceptnek. Olyannak, amiben a tojássárgája tényleg aranysárga, a dió nem zacskós cukrozott dióból vagy diópótlóból készül, a baracklekvár pedig nem bolti extra dzsem.

Az eredeti zserbóhoz ugyanis az dukál, ha az alapanyagok a lehető legjobb minőségűek.

És lássuk be, egy finom üveg házi baracklekvárt nem nehéz találni a nagyi kamrájában, vagy éppen a piacon, néhány őstermelőnél, miként a tojásból is ki lehet fogni igazán szép sárgájú, valódi, falusi tyúkok tojta verziót.

Házi zserbó

zserbo

Hozzávalók 20 szelethez

A tésztához:

  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 1 csipet sütőpor

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg baracklekvár

A csokoládés bevonathoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg kakaó
  • 3 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához vegyünk elő egy nagyobb tálat. 

A töltelékhez a diót daráljuk le és keverjük össze a porcukorral.

A friss élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, 1 teáskanál cukorral. Futtassuk fel. 

A tálba szitáljuk bele a lisztet, morzsoljuk bele a margarint, végül pedig adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Ezután adjuk hozzá a maradék cukrot, a tojást, a csipet sót és a sütőport, majd alaposan dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit. 

Amikor már szép homogén az állaga, osszuk 3 egyenlő részre. Mindegyik darabot nyújtsuk 35x25 cm-es nagyságúra. 

A tepsi legyen nagyobb, mint a tésztalapok, mivel azok a tepsiben is még kelni fognak.

A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki, majd tegyük bele az első tésztalapot. Kenjük meg vastagon lekvárral, majd egyenletesen szórjuk meg a korábban ledarált, majd porcukorral összekevert dióval. A tölteléknek kb. a fele fog rákerülni az alsó lapra. 

Ezután fektessük rá a 2. tésztalapot, és ismételjük meg az iménti lekváros kenést, illetve a darált diós szórást. A töltelékkel ne fukarkodjunk, úgy jó a tészta, ha a lekvárt és a diós keveréket is mesésen magába szívja.

Végül tegyük rá a 3. tésztalapot is, ezt viszont érdemesebb picit jobban megnyújtani, hogy a széleivel be tudja takarni a teljes zserbót. 

A tésztát a tepsiben további 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. 

A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra, majd mielőtt még a tepsit a sütőbe helyeznénk, szurkáljuk meg a sütemény tetejét, hogy a felszabaduló meleg levegő ki tudjon szökni anélkül, hogy a süti teteje látná ennek esztétikai kárát. 

A sütit lassan süssük, egészen addig, amíg a teteje egységesen világospirosra sül. Ez sütőtől függően kb. 40-60 perc.

Tűpróbával kb. a 40 perc magasságában teszteljük a sütit, és ha már nem tapad rá a tészta a tűre, akkor el is készültünk.

Vegyük ki a zserbót a sütőből, és rácsra téve hagyjuk szépen kihűlni. 

Amíg hűl a zserbó, készítsük el a csokoládémázat a tetejére. 

Ehhez egy kisebb lábosban, vízgőz felett olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a kakaót, illetve a cukrot, és keverjük, amíg szép, folyós állaga lesz.

Ezután a már kihűlt zserbót öntsük nyakon a folyékony csokoládéval, majd hűtőben vagy kamrában tárolva várjuk meg, amíg megdermed rajta a máz. 

Utána szeleteljük fel ízlés szerint, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon