Foszlós tésztában sült fasírt: ebből biztos a repeta
Kelt tésztából nem csak édes finomságok gyárthatók, izgalmas sós recepteket is érdemes kipróbálni, például ezt a fasírttal töltöttet, mely vendégvárónak és uzsonnának is szuper választás.
Hollandiával kapcsolatban a legtöbbünknek a foci jut először eszébe, hisz rengeteg labdarúgó-legendával büszkélkedhet az ország. Illetve a tulipán, szélmalom, bicikli és a sajt dereng. Turistaként nem csak a látványosságokban érdemes elmerülni, a helyi ízeket is kötelező felfedezni.
A fasírtot és a húsgolyót az egész világon szeretik, a legtöbb nemzet konyhájában van saját változat. A hollandoknak is van szuper fasírtjuk, amely igen különlegesen készül. A hús nem nyersen kerül a forró olajba, a hollandok kedvence hagymán pirul, majd besamelmártással forgatják össze, így lesz fasírtgolyó a hűtőben dermedt masszából.
A finomság elkészítése időigényes, de megéri dolgozni vele, mert a végeredmény tényleg csodafinom!
A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, és pirítsuk fehéredésig. (Ha szükséges, 1 dl vizet öntsünk alá.)
Egy másik lábasban készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, majd apránként csorgatva a tejet is adjuk hozzá, közben folyton kevergessük a mártást. Ízesítsük sóval és szerecsendióval.
A kihűlt húsos keveréket forgassuk egybe a kihűlt besamellel és a finomra aprított petrezselyemmel.
A masszát simítsuk tálba, fedjük le és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Másnap a megdermedt masszából kanál vagy fagyiadagoló segítségével formázzunk tetszés szerinti golyókat.
A panírozáshoz készítsük elő az alapanyagokat. A lisztet öntsük tálba vagy tányérra, a tojást üssük fel és keverjük össze, egy harmadik tálba vagy tányérra a zsemlemorzsát is mérjük ki.
A húsgolyókat panírozzuk be. Először a lisztbe forgassuk, utána a tojásba, majd a zsemlemorzsába.
A fasírtokat bő, forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu