![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hűsítő kedvenc: az eredeti gazpacho, a legjobb hideg zöldségleves
Az eredeti gazpacho receptje
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, meg még pár apróság, ezekből készül a világ egyik leghűsítőbb és legegyszerűbb, ugyanakkor méltán szinte leghíresebb levese, a gazpacho. Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató étel.
A paradicsom és a paprika elég sok ételben képes kiválóan együttműködni, mi a lecsóban használjuk, a franciák a ratatouille-ba, a spanyolok pedig, főzés nélkül, a gazpachoba. És habár az alapanyagok nagyon hasonlítanak egymásra, mindegyik étel más és más jellegű és ízű lesz, de hát így szép az élet.
A gazpacho lelke a paradicsom. Ó, de sokszor leírtuk már a SóBorson, hogy éretlen, ízetlen paradicsomból nem lehet jó ételt készíteni! Ugyanez áll a gazpachora is: az nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt nincs pardon, se kompromisszum.
Így hámozd a paradicsomot!
Az egyetlen technikai nehézség a gazpacho elkészítésénél, szintén a paradicsommal kapcsolatos: meg kell hámozni. Ne válaszd a könnyebb utat, és ne használj konzervet, inkább eláruljuk a tuti trükköt: ejts bemetszést a bogyók alján keresztben, majd egy-két pillanatra dobd forró, lobogó vízbe. Ettől a paradicsom szinte önként ledobja a héját. Ennyi munkát igazán megér a gazpacho, tekintve, hogy ezzel nagyjából végeztünk is a tennivalókkal, innentől már csak turmixolni és ízesíteni kell a zöldségeket. Jó étvágyat hozzá!
Gazpacho
![gazpacho](https://kep.index.hu/1/0/2909/29096/290968/29096809_073fc1f950969969afe4bb342cc6d272_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab paradicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 2 darab kaliforniai paprika / kápia / tv. paprika
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
- 1 evőkanál fehérborecet / almaecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.
Ha tálas robotgéped van, tegyél bele minden hozzávalót, és turmixold össze, már kész is a leves. Ha botmixered, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixold.
Hűtőben kibír pár napot, sőt, erősen ajánlott hagyni kicsit összeérni az ízeket.
Adhatsz hozzá pirítóst, vagy krutont.
Olvasd el ezt is!