Hűsítő kedvenc: az eredeti gazpacho, a legjobb hideg zöldségleves
Az eredeti gazpacho receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, meg még pár apróság, ezekből készül a világ egyik leghűsítőbb és legegyszerűbb, ugyanakkor méltán szinte leghíresebb levese, a gazpacho. Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató étel.

A paradicsom és a paprika elég sok ételben képes kiválóan együttműködni, mi a lecsóban használjuk, a franciák a ratatouille-ba, a spanyolok pedig, főzés nélkül, a gazpachoba. És habár az alapanyagok nagyon hasonlítanak egymásra, mindegyik étel más és más jellegű és ízű lesz, de hát így szép az élet.

A gazpacho lelke a paradicsom. Ó, de sokszor leírtuk már a SóBorson, hogy éretlen, ízetlen paradicsomból nem lehet jó ételt készíteni! Ugyanez áll a gazpachora is: az nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt nincs pardon, se kompromisszum.

Így hámozd a paradicsomot!

Az egyetlen technikai nehézség a gazpacho elkészítésénél, szintén a paradicsommal kapcsolatos: meg kell hámozni. Ne válaszd a könnyebb utat, és ne használj konzervet, inkább eláruljuk a tuti trükköt: ejts bemetszést a bogyók alján keresztben, majd egy-két pillanatra dobd forró, lobogó vízbe. Ettől a paradicsom szinte önként ledobja a héját. Ennyi munkát igazán megér a gazpacho, tekintve, hogy ezzel nagyjából végeztünk is a tennivalókkal, innentől már csak turmixolni és ízesíteni kell a zöldségeket. Jó étvágyat hozzá!

Gazpacho

gazpacho

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 darab paradicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 2 darab kaliforniai paprika / kápia / tv. paprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
  • 1 evőkanál fehérborecet / almaecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk egy lábosban vizet, amíg felforr, ejtsünk bemetszéseket keresztben a paradicsom alján. Dobjuk a forró vízbe a paradicsomokat fél percre, majd szedjük ki, tegyük át hideg vízbe, így már könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel.

Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.

Ha tálas robotgéped van, tegyél bele minden hozzávalót, és turmixold össze, már kész is a leves. Ha botmixered, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixold.

Hűtőben kibír pár napot, sőt, erősen ajánlott hagyni kicsit összeérni az ízeket.

Adhatsz hozzá pirítóst, vagy krutont.
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük