
Palacsintatészta a levesbe? Az osztrák konyha kedvencét próbáld ki otthon is

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
Egy egyszerű erőlevest is különlegesebbé tehetsz, ha a hagyományos levesbetétet valami szokatlanra cseréled.
Bár a palacsintáról főként az ellenállhatatlan édes desszertek jutnak az ember eszébe, sós finomságok is készülhetnek belőle. Senkit sem ér meglepetésként, ha töltve, ropogós panírban sütve vagy pörkölttel tálalva kerül az asztalra, tényleg sokoldalúan lehet bánni a tésztával, olyannyira, hogy még levesbetétként is jól funkcionál. Mielőtt azt gondolnád, furcsa a palacsinta és a leves párosítása, elárulom, régi találmány, az osztrák konyha egyik nagy kedvence, amit neked is meg kell kóstolnod.
A palacsintákat érdemes a megszokottól kicsit vastagabbra sütnöd, majd vágd vékony csíkokra, helyezd levesestányérra, és öntsd fel forró lével. A palacsinta masszáját bátran cifrázhatod, jól áll neki a finomra vágott petrezselyem vagy metélőhagyma, de a fűszerekkel is megéri játszani, lehet pikánsabb, ha chilivel dúsítod, vagy egy kis gyömbérrel tedd izgalmasabbá.
Tipp:
A palacsintát úgy csíkozhatod fel a legegyszerűbben, ha megvárod, míg kihűl, majd feltekered, utána egy éles késsel feldarabolod, a kis tekercseket pedig ízlésesen a tányérra tudod rakosgatni.
Húsleves palacsintatésztával

Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta:
- 60 g finomliszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 1.2 dl tej
- olaj a sütéshez
Leves:
- 1 darab csirkecomb
- 1 darab csirkeszárny
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 szál szárzeller
- ízlés szerint só, bors
- 1 db házi ételízesítő
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A lisztet, sót, tojást, tejet keverjük csomómentesre, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben süssünk vastagabb palacsintákat.
A kihűlt palacsintákat vágjuk fel csíkokra.
Leves:
A csirkehúst tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, majd habozzuk le. Utána adjuk hozzá az előkészített, megpucolt zöldségeket (a petrezselyem kivételével), sót, borsot, házi ételízesítő kockát (1 darab). A levest főzzük addig, míg minden eleme megpuhul.
A zöldségeket és a húst külön kínáljuk, a palacsintacsíkokat levessel felöntve és friss, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images