Mustáros, fokhagymás tepsis krumpli jó ropogósra sütve
Ne mindig ugyanúgy készítsd a sült krumplit! Jót tesz neki, ha izgalmas ízekkel megbolondítod egy kicsit.
A rakott krumpli az egyik kedvenc magyaros ételünk, végtelen a variációk száma, ahogy elkészíthető, és szinte minden verziója telitalálat. Más nemzetek konyhájában is megtalálhatók hasonló receptek, így például a francia burgonyagratin szintén egy rakott változat, azonban a magyarossal ellentétben a krumplit itt vékony karikákra szeletelik, és tejszínes-sajtos szószban sütik meg.
A klasszikus magyaros ízvilágot idéző rakott krumpliba a tojást tofu helyettesíti, ami gazdagon, rántotta formájában kerül az ételbe. A receptet itt találod hozzá. Ehhez a recepthez pedig érdemes füstölt tofut választani, mert bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a tojásos íz mellett így füstölt szalonnás jegyek is jelen lesznek az ételben.
A tejfölt és a vajat könnyedén pótolhatod növényi alternatívákkal, és ha ragaszkodsz a megszokott állaghoz, akkor reszelt növényi sajttal is megszórhatod a krumpli tetejét, azonban enélkül is mesés lesz a végeredmény.
A krumplit mossuk meg, és sós vízben, héjában főzzük puhára.
Közben készítsük el a tofurántottát az itt leírt módon.
Készítsük el a hamis sajtos-tejszínes szószt: a növényi tejfölt keverjük el a sörélesztővel, a só felével és a növényi itallal.
Ha a krumpli langyosra hűlt, hámozzuk meg. Olajozzunk ki egy közepes jénai tálat vagy tepsit, és karikázzunk bele egy réteg krumplit (kb. harmadát), kevés sóval és borssal szórjuk meg, kanalazzuk rá a tofu felét, a tejfölös öntet harmadát, majd ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy a rakás tetejére egy réteg krumpli és a tejfölös öntet kerüljön. Így biztosan nem szárad ki a tofuréteg. Tetszés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Süssük 180 fokon fél órát.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu