Így készül a balkán gulyásleves, a teleća čorba: tejfölösen az igazi
Ez a fogás garantáltan felmelegít a hideg napokon, és a sok zöldségnek és húsnak hála még el is telít.
A balkán konyhából ismert burek nem véletlen népszerű, a töltött ropogós tészta isteni finom! Sokféle töltelékkel készítik, de talán a túrós, a spenótos és a húsos a legkedveltebb változatok. Alább is egy darált marhahúsos receptet mutatunk, amit egy jó nagy pohár sós joghurt mellé ajánlunk.
Ha időszűkében vagy, réteslapot is használhatsz alapnak, de ha több időd van, készítsd házilag a tésztát is. Nem bonyolult a receptje, alig kell hozzá valami, és pihentetni sem kell sokáig. Ahhoz viszont, hogy igazán ropogós legyen, ne hagyd ki belőle az olajat: egy keveset locsolj a tésztára sütés előtt is, úgy sül szép pirosra és roppanósra.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a langyos vizet és az olajat. Gyúrjuk össze, míg rugalmas tésztát nem kapunk belőle. Szedjük a tésztát 4 részre, picit lapítsuk le őket, majd kenjük le mindet olajjal, és tegyük félre 20-30 percre.
Közben forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra aprított vöröshagymát. Dinszteljük 5-6 percig, míg áttetsző lesz. Ekkor adjuk hozzá a darált húst, süssük fehéredésig, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
A dolgozófelületet/asztalt takarjuk le terítővel, majd tegyük rá az első darab tésztát (vagy többet, ha egy nagy burekot szeretnénk.) A kezünk segítségével próbáljuk meg széthúzni, nyúljunk alá, és addig húzzuk, nyújtsuk, míg egészen vékony, szinte átlátszó nem lesz a tészta.
A darált hús egy részét oszlassuk el a tésztán, mindenhova jusson belőle egy kevés. Locsoljunk rá egy kevés olajat.
A terítő segítségével tekerjük fel nagyon szorosan a tésztát, majd csigaként tekerjük meg, hogy megkapjuk a klasszikus burekformát. A tetejét kenjük le olajjal.
Járjunk el így a maradék tésztával és hússal is.
Tegyük a kész burekeket olajjal kikent tepsibe, majd toljuk 200 fokos sütőbe 25-30 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu