![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Zöldséges-húsos raguval töltött cannelloni - Az olaszok töltött tésztája isteni finom
![cannelloni](https://kep.index.hu/1/0/3202/32026/320264/32026413_2456657_028e6be0a28ebe2ade65cba1ced38272_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke](https://kep.index.hu/1/0/6009/60091/600910/60091019_4444181_7dc35b14cc24dd89c899106b219f6506_wm.jpg)
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
![Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz](https://kep.index.hu/1/0/6022/60225/602257/60225733_4454129_dacff5d8e16fc209637d01eb45422d40_wm.jpg)
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
![Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány](https://kep.index.hu/1/0/6010/60104/601040/60104079_4445187_081441a5b46e6f9734475d406b96da39_wm.jpg)
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
![Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6008/60088/600881/60088187_4443959_c4901341b1383cf164944fedda921596_wm.jpg)
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
![Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt](https://kep.index.hu/1/0/6020/60201/602014/60201445_4452303_7700f3b7237ef7f34fcfa5c3700a6a73_wm.jpg)
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Bár három részből áll az olasz finomság elkészítése, egyik folyamat sem bonyoult, a végeredmény pedig mindenért kárpótolni fog.
Ismét az olasz konyha egy remekét hoztuk nektek, ezúttal cannellonit. Ez a húsos - vagy zöldséges, ricottás - raguval töltött tészta kicsit hasonlít a lasagne-ra, de besamel nélkül készül és a ragu nem a tésztalapok közé, hanem a tésztába kerül.
Cannelloni tésztát szinte bárhol vehetünk ma már, de lehet helyettesíteni manicottival is, ez a cannelloninál nagyobb méretű tészta, így arra figyeljünk, hogy ebből nem 20, hanem körülbelül csak 10 darab töltött finomságunk lesz.
A tésztát bármilyen raguval megtölthetjük, most a klasszikus paradicsomos-húsos változat mellett döntöttünk, de van benne egy kis extra: a paradicsomszószba zöldségek, a hús mellé pedig spenót is kerül. A ragut habzsákkal a legegyszerűbb a tésztába tölteni, de ha nincs ilyenünk, kanállal vagy vajazókéssel is sikerülni fog.
Cannelloni
![cannelloni2](https://kep.index.hu/1/0/3202/32026/320264/32026425_623a36ecdf8d00178a466ad357df83cc_wm.jpg)
Hozzávalók 5 személyre
Szósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 darab répa
- 1 darab szárzeller
- 800 gramm passzírozott paradicsom
- 500 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál kakukkfű
Töltelék
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 250 gramm spenót
- ízlés szerint só, bors
- opcionális Worcester-szósz (1 teáskanál)
Tészta
- 220 gramm cannelloni (kb. 20 db)
- 25 dekagramm mozzarella
Elkészítés:
Szósz
A hagymát, fokhagymát, répát és zellert aprítsuk össze.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük pár percig, majd dobjuk rá a fokhagymát és a zöldségeket, kb. 5 percig dinszteljük így is.
Adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját, alaposan keverjük össze, majd ha gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, tegyünk rá fedőt, így főzzük 10 percig.
Egy botmixer segítségével pürésítsük le.
Töltelék
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk össze. Ha fagyasztott spenótot használunk, olvasszuk ki, csavarjuk ki belőle a vizet. Ha frisset, daraboljuk össze, dobjuk forrásban lévő vízbe, ha megpuhult, szűrjük le és facsarjuk ki belőle a nedvességet.
Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat. Dobjuk bele a hagymát, pár perc után a fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, addig dinszteljük, míg teljesen barna nem lesz.
Keverjük bele a spenótot, sót, borsot, worcestert - ha használunk - és 1 bögrényit a szószból. Kevergetve főzzük 2-3 percig, majd tegyük félre hűlni.
Összeállítás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kihűlt tölteléket tegyük habzsákba. A cannellonikat állítsuk fel egy tálcán, majd óvatosan nyomjuk a belsejükbe a tölteléket.
Készítsünk elő egy 23x33 cm-es tepsit, majd öntsünk bele kb. 1 bögrényi szószt, erre helyezzük a cannellonikat, majd öntsük a tetejére a megmaradt szószt. Szórjuk meg alaposan reszelt sajttal, majd lazán fedjük le fóliával.
Süssük 25 percig, majd szedjük le a fóliát és süssük további 10 percig, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images