Csodálatos mazsolás kalács húsvétra: nagyon légies a tésztája

Húsvéti mazsolás kalács cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepi mazsolás kalács tésztája könnyű, levegős. Az álomtextúra egyszerűen kivitelezhető, csupán szitáld át hozzá a lisztet.

A húsvéti asztalon kötelező a kalács, mely lehet édes, sós, fonott vagy egyszerűen kenyérformában sült. Mi most egy mazsolás változat receptjét mutatjuk, mely lekvárral megkenve vagy kakaóval kínálva remek választás.

Mazsola helyett mi kerülhet bele?

A mazsolát nem mindenki szereti: ők egyszerűen kihagyhatják a receptből. Helyette érdemes citrusféle reszelt héjával gazdagítani, lehet az citrom vagy narancs héja. Ha pedig nem riadsz vissza a különlegesebb ízektől, akkor kandírozott narancshéj vagy gyömbér is elfér a csodás kalácsban.  

Húsvéti mazsolás kalács

Húsvéti mazsolás kalácsct

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 darab tojás
  • kevés liszt a dolgozófelületre
  • 10 dkg mazsola
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 3 evőkanál tej
  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és az 1 ek. cukrot.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk néhány percet, míg felfut.

A vajat morzsoljuk a liszthez, utána adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a tojást, dagasszunk belőle tésztát.

A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd dolgozzuk hozzá a mazsolát. Ezután a tésztából formázzunk a kenyérforma méretének (25 vagy 30 centiméteres) megfelelő hengert.

A kenyérformát kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a tésztahengert, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percet.

A tejet és a tojássárgáját keverjük össze, majd kenjük rá a megkelt tészta tetejére.

A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre (sütőtől függően 5-10 perccel több is lehet a sütési idő).

A megsült kalácsot borítsuk rácsra, szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük