Isteni répás keksz zablisztből: gluténmentes húsvéti desszert
Ez a keksz a répatorta egyszerűbb, elcsomagolható változata, ízben pedig kicsit sem különbözik nagy testvérétől.
Idén húsvétkor várd a locsolókat ezzel a szuper egyszerű és mutatós vaníliás kuglóffal, amelyet tetszés szerint díszíthetsz az ünnephez illő ehető dekorációkkal, csokitojásokkal, vagy akár ezzel a citromos cukormázzal is feldobhatod.
Az alapja a legegyszerűbb kevert tészta, így percek alatt összeállíthatod, és máris mehet a sütőbe. Ami miatt azonban ez a desszert igazán emlékezetes lesz, az az álompuha textúrája és az intenzíven vaníliás íze.
Egy edényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (szójaital, citromlé, citromhéj, olaj, vanília), és pár percre tegyük félre. (Normális, hogy a keveréknek írójellegű állaga lesz, sőt, ez a cél!)
Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor), majd öntsük hozzá a vaníliás keveréket, és dolgozzuk össze a tésztát. Fontos, hogy ne keverjük túl sokáig, különben a tészta nem emelkedik meg szépen sütés közben.
Olajjal kenjünk ki egy kb. 25 cm átmérőjű kuglófsütő formát, vékonyan szórjuk meg liszttel, majd öntsük bele a masszát. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
A megsült kuglófot hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd vegyük ki belőle, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el az ebben a receptben szereplő cukormázat: a citrom helyett akár piros bogyós gyümölcslevet is használhatunk, úgy szép rózsaszín lesz. Csurgassuk a kihűlt süti tetejére, majd csokitojásokkal díszítsük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu