Fűszeres indiai lencsefőzelék, avagy dahl: spenóttal és krumplival készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Barna helyett vörös lencse a dahl alapja, így még gyorsabban elkészül, ha pedig krumplival és spenóttal is dúsítod, még tartalmasabb lesz.
Az indiai lencsefőzelék, avagy a dahl igazi melegítő, laktató fogás, tele van minden jóval, a lencsének köszönhetően fehérjében és rostban gazdag. Az alábbi recept vörös lencsével készül, amely nagy előnye, hogy kevésbé puffaszt, ráadásul pillanatok alatt megfő.
A fűszer a dahl lelke, nem hiányozhat belőle a római kömény, kurkuma, gyömbér, de egy kevés fahéjat, kardamomot is keverhetsz bele. Igazán különleges a kókusztejtől lesz, a picit édeskés alapanyag ellensúlyozza a paradicsom savasságát is, lágyítja a fűszerek ízét.
A dahlba hivatalosan csak lencse kerül, de hogy igazán laktató legyen, most krumplit és spenótot is kevertünk bele. Érdemes kipróbálni, ha tartalmas és finom fogásra vágysz, egy hideg téli estén nagyon jól fog esni.
Indiai lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál szárzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (2 cm-es)
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 0.25 tk fahéj
- 0.25 tk cayenne-bors
- 1 ek sűrített paradicsom
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 4 közepes darab krumpli
- 270 gramm vörös lencse
- 400 gramm kókusztej (konzerv)
- 400 ml víz
- 60 gramm spenót
- 0.5 darab citrom
- 1 tk garam masala
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A gyömbért tisztítsuk meg, reszeljük le. A lencsét mossuk át. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra. A zellert vágjuk szeletekre.
Melegítsünk olajat egy lábasban. Dobjuk bele a hagymát és a zellert, dinszteljük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért. Keverjük, pirítsuk 1 percig.
Adjuk hozzá a kétféle paradicsomot, főzzük pár percig. Adjuk hozzá a krumplit, a lencsét, a kókusztejet és a vizet. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük, míg a lencse és a krumpli puha nem lesz.
Keverjük bele a spenótot, a citromlevet és a garam masalát. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint.
Rizzsel és friss korianderrel tálaljuk.
Fotó: Getty Images