Aranyló indiai túrógombóc kardamomos cukorsziruppal: ez a Rasgulla

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Rasgulla egy indiai desszert, ami házi túrósajtból, vagyis paneerból készült gombócokat és egy édes cukorszirupot takar. A recept teljes mértékben gluténmentes, a gömbökbe semmi nem kerül a túrón kívül.

A tejalapú desszert eredetileg Nyugat-Bengáliából származik, de egész Indiában népszerű. Alapja a paneer, aminek receptjét már korábban megosztottuk veletek, így az az alábbi leírásban már külön nem szerepel. 

A paneert át kell mosni hideg vízzel, hogy a citromlé íze ne maradjon benne, majd alaposan le kell csöpögtetni, hogy formázni lehessen, ugyanis tésztát kell készítenünk belőle. A túrósajtból készült gombócok egy kardamomos-sáfrányos cukorszirupban főnek készre, amelyek nagy részét úgy szívják magukba, mint a szivacs. Ennek következtében az állaguk is megváltozik, puha, levegős gömbökké alakulnak át. 

Idő, türelem és odafigyelés kell hozzá

Nem egyszerű ez a recept és nem is gyors, de főként nem ügyességet, hanem türelmet és időt igényel. Ha elég ideig gyúrjuk a túrósajtot, egészen biztosan összeáll a tészta és a gombócok is, de nem szabad elsietni. A megformázott gombócokat óvatosan, több részletben kell kifőzni, ugyanis kétszeresére nőnek a vízben, és ha nem hagyunk köztük elég helyet, kilapulnak, nem tartják meg a formájukat.

Ha a gombócok készre főttek, mindenképpen nyomkodjuk ki belőlük a vizet! Úgy kell működniük, mint egy szivacsnak, a víz távozik belőlük, ők pedig visszanyerik a formájukat. Erre a lépésre azért van szükség, mert ha benne marad a folyadék a gombócban, egyrészt kemény és nehéz lesz, másrészt nem lesz hova magába szívnia a cukorszirupot. 

Rasgulla

rasgullarecept

Hozzávalók 16 darabhoz

Paneer

  • 2 liter tejből készült paneer (recept linkje a szövegben)

Cukorszirup

  • 2 bögre cukor (finom szemű)
  • 4 bögre víz
  • 1 teáskanál tej
  • 0.25 teáskanál rózsavíz (opcionális)
  • 1 csipet sáfrány (őrölt vagy szál)
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a paneert a fenti link alapján. Mossuk át folyó víz alatt, hogy a citrom íze ne érződjön. Tegyük konyharuhával kibélelt szűrőbe, fontos, hogy minden nedvesség kicsöpögjön a paneerból, különben szét fognak esni a gombócok a cukorszirupban.

Kezdjük el gyúrni a túrósajtot, mint egy tésztát. Addig dolgozzunk vele, amíg össze nem áll formázható, sima tésztává, körülbelül 10 perc alatt.

Kezdjük el megformázni a gombócokat. Vegyünk le a túróból egy darabot, szorítsuk jól meg, párszor szorítsunk rá az ujjainkkal, hogy jól összeálljon. Ha formázhatónak érezzük, készítsük el belőle a gombócot. Járjunk el így a maradék tésztával is. A gombócokat mindig takarjuk le, nehogy kiszáradjanak.

Főzzük ki a gombócokat: tegyünk vizet egy széles edénybe, ha forr, tegyük bele a gombócokat. Először egyet tegyünk csak bele, hogy megnézzük, nem esik-e szét, elég forró-e a víz. Hagyjunk köztük helyet, mert kétszeresére nőnek. Fedjük le a lábast, alacsony lángon 15-20 percig főzzük a gombócokat. Amíg főnek, készítsük el a cukorszirupot.

Egy lábasban vagy mélyebb serpenyőben keverjük össze az összes hozzávalót. Forraljuk fel. Ha habos és a tetején megáll a tej, szedjük le róla kanállal a szennyeződéseket, majd szűrjük le az egész szirupot.

Közben a gombócokhoz adjunk jeges vizet, hogy megálljon a főzési folyamat. Vegyük ki őket a vízből, óvatosan nyomkodjuk ki a gombócokból a folyadékot, nem fognak eldeformálódni, visszaállnak gömb formára. Dobjuk őket a forró cukorszirupba.

Fedjük le, 10 percig főzzük őket a szirupban is. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Akkor jó, ha a gombócokat megnyomva, kijön a lé belőlük, de a tészta visszaáll az eredeti formájára. Sziruppal együtt vagy anélkül tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük