Indiai spenótfőzelék tofuval: mesésen aromás

11
Nyomtatás
Indiai-spenotfozelek-palak-paneer-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha időnként feldobnád a megszokott spenótfőzeléket, akkor készítsd el ezt az indiai változatát: intenzíven fűszeres és mesésen krémes!

Az indiai spenótfőzelék, avagy a palak paneer egy gazdagon fűszerezett fogás, amelyben többek között olyan ízesítők kapnak helyet, mint a gyömbér, a kömény, a koriander, a kurkuma vagy a garam masala. A fűszerek miatt hosszú a hozzávalólista, ez azonban ne tántorítson el az ételtől, hiszen a hagyományos spenótfőzelékhez hasonlóan gyorsan és egyszerűen készül.

A klasszikus palak paneer egy Indiában elterjedt sajtfélével készül, ennek hiányában azonban a tofu is tökéletes opció: megfelelően pácolva ugyanolyan aromás lesz vele az étel. Ez egy igazi kényeztető fogás, amely még egészséges is: a spenót által vitamindús, a tofunak köszönhetően pedig sok fehérjét tartalmaz.

Indiai spenótfőzelék

Indiai-spenotfozelek-palak-paneer

Hozzávalók 4 személyre

A tofuhoz:

  • 400 g kemény tofu
  • 4 ek. napraforgóolaj
  • 1 tk.
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. garam masala
  • 0.25 tk. Cayenne-bors
  • 1 ek. sörélesztőpehely (opcionális, de fontos a sajtos ízhez)

A spenótfőzelékhez:

  • 500 g spenót megmosva
  • 1 ek. napraforgóolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. friss gyömbér apróra vágva
  • 1.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. garam masala
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 2 közepes paradicsom feldarabolva
  • 200 ml kókuszkrém
  • 100 g natúr kesudió
  • 1 ek. lime-lé
Recept idők

Elkészítés:

Nulladik lépésként forrázzuk le a kesudiót háromszoros mennyiségű vízzel, és 1 órát hagyjuk ázni.

Készítsük elő a tofut. Ehhez alaposan nyomkodjuk ki belőle a folyadékot, vágjuk közepes kockákra, majd tegyük tálba az olajjal és az ízesítőkkel együtt. Alaposan forgassuk össze, terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olajjal, és 2-3 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk 1 percig.

Mehet bele a só, bors, kömény, koriander, garam masala és kurkuma, és fél percig őket is pirítsuk a hagymás alappal. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és szükség szerint kevés vizet, és 10 perc alatt főzzük puhára fedő alatt.

Adjuk hozzá a spenótot, és további 5 perc alatt, fedő alatt fonnyasszuk meg. Közben szűrjük le a megpuhult kesudiót, tegyük turmixgépbe a kókuszkrémmel, és dolgozzuk krémesre. Kanalazzuk a kesus alaphoz a megpuhult spenótot is, és fél perc alatt turmixoljuk apró darabokra (nem szükséges, hogy teljesen püréállagú legyen).

Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel, és tetszés szerint kevés lime-lével ízesítsük. Forgassuk bele a megpirult tofukockákat, és pirítóssal, naankenyérrel vagy párolt rizzsel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon