A 8 legfinomabb spenótos étel a főzeléken túl: tésztára, húsra, sós sütibe
Az egészséges spenót egyáltalán nem unalmas alapanyag: a krémlevestől a sós nassig csupa ízletes fogást készíthetsz belőle.
Az indiai spenótfőzelék, avagy a palak paneer egy gazdagon fűszerezett fogás, amelyben többek között olyan ízesítők kapnak helyet, mint a gyömbér, a kömény, a koriander, a kurkuma vagy a garam masala. A fűszerek miatt hosszú a hozzávalólista, ez azonban ne tántorítson el az ételtől, hiszen a hagyományos spenótfőzelékhez hasonlóan gyorsan és egyszerűen készül.
A klasszikus palak paneer egy Indiában elterjedt sajtfélével készül, ennek hiányában azonban a tofu is tökéletes opció: megfelelően pácolva ugyanolyan aromás lesz vele az étel. Ez egy igazi kényeztető fogás, amely még egészséges is: a spenót által vitamindús, a tofunak köszönhetően pedig sok fehérjét tartalmaz.
Nulladik lépésként forrázzuk le a kesudiót háromszoros mennyiségű vízzel, és 1 órát hagyjuk ázni.
Készítsük elő a tofut. Ehhez alaposan nyomkodjuk ki belőle a folyadékot, vágjuk közepes kockákra, majd tegyük tálba az olajjal és az ízesítőkkel együtt. Alaposan forgassuk össze, terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon süssük aranybarnára 20-25 perc alatt.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olajjal, és 2-3 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és együtt is pirítsuk 1 percig.
Mehet bele a só, bors, kömény, koriander, garam masala és kurkuma, és fél percig őket is pirítsuk a hagymás alappal. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és szükség szerint kevés vizet, és 10 perc alatt főzzük puhára fedő alatt.
Adjuk hozzá a spenótot, és további 5 perc alatt, fedő alatt fonnyasszuk meg. Közben szűrjük le a megpuhult kesudiót, tegyük turmixgépbe a kókuszkrémmel, és dolgozzuk krémesre. Kanalazzuk a kesus alaphoz a megpuhult spenótot is, és fél perc alatt turmixoljuk apró darabokra (nem szükséges, hogy teljesen püréállagú legyen).
Öntsük vissza az edénybe, forraljuk fel, és tetszés szerint kevés lime-lével ízesítsük. Forgassuk bele a megpirult tofukockákat, és pirítóssal, naankenyérrel vagy párolt rizzsel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu