Lepénykenyér vagy palacsinta? Sós ételek mellé kínálják a habkönnyű injerát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Különböző ragukkal, krémekkel érdemes megkoronázni az etióp lepénykenyeret, mert tökéletesen magába szívja a szaftot.
Az injera, az etióp lepénykenyér első ránézésre inkább hasonlít palacsintára, mint kenyérfélére, pedig sós feltétekkel megpakolva fogyasztják. Van, hogy felcsavarják, de alapvetően úgy használják, mintha egy ehető tányér lenne: rákanalazzák a krémeket, zöldségeket, majd darabokat tépnek le belőle. Az injera porózus textúrájának köszönhetően tökéletesen felveszi a különböző szaftokat, szószokat.
Az alábbi recept egy egyszerűsített, gyorsított verziója az eredeti etióp lepénykenyérnek, ugyanis hagyományosan csak tefflisztből, kovásszal, 4-5 nap fermentálással készül. A teff a világ legkisebb méretű gabonája, elsősorban Etiópiában termesztik, gluténmentes, tápértéke igen magas. A teffliszttel nehéz bánni, ezért érdemes másfajta lisztekkel keverni, illetve mivel a beszerzése sem egyszerű, hajdinaliszttel helyettesítheted.
Bár ez a gyorsított verzió az élesztőtől, szódabikarbónától és a citromlétől/ecettől lesz légies és buborékos, ízben és állagban is hozza az eredeti etiópiai receptet.
Injera
Hozzávalók 12 darabhoz
- 140 gramm liszt
- 70 gramm teffliszt (vagy hajdinaliszt)
- 1 teáskanál porélesztő
- 500 milliliter meleg víz
- 1 evőkanál almaborecet/citromlé
- 0.5 tk só
- 0.25 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
A víz legyen kézmeleg, de ne forró.
A liszteket szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le a tálat, majd tegyük meleg helyre, hagyjuk 1 órát kelni.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt. Vékonyan kenjük ki olajjal, akár egy papírtörlő segítségével.
Adagoljunk a serpenyőbe negyed bögrényi tésztát, majd oszlassuk el úgy, mintha palacsintát sütnénk. Fedjük le rögtön a serpenyőt, süssük nagy lángon 2-3 percig a lepénykenyeret.
Ha már nem tűnik fényesnek és nedvesnek a teteje, úgy látjuk, megszilárdult, készen van. Csúsztassuk tányérra, majd rögtön fedjük le egy konyharuhával.
Süssük ki a maradék tésztát. Tegyük egymásra a kisült lepényeket, de mindig takarjuk le őket, hogy ne száradjanak ki.
Fotó: Getty Images