Miért ne vegyél instant zabkását? Nem csak cukorral vannak tele, de más gond is van velük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretjük a zabkását, már sokat áradoztunk róla, mert gyorsan elkészül, meleg, laktató és hiperegészséges reggeli, a gyerekek is szeretik és nagyon jól variálható. Mi azt hívjuk zabkásának, amikor a zabpelyhet vízzel, tejjel vagy a kettő keverékével megfőzzük.
A boltok polcain viszont egyre több instant zabkása található, amit egyáltalán nem értünk, miért létezik, hiszen ugyanannyi idő elkészíteni ezeket, mint a valódit. Cserébe az instant kásákban van egy csomó minden, amire nincs szükség, például rengeteg cukor.
Most a Nébih termékteszteket végző csapata, a Szupermenta megvizsgálta a bolti instant zabkásákat, és kiderült, hogy valóban nem érdemes ilyesmit vásárolni.
Mit néztek?
Összesen 17 féle zabkását teszteltek, főleg csokoládés ízesítésűeket. A laboratóriumi vizsgálat során többek között azt is nézték, hogy a csomagoláson feltüntetett beltartalmi értékek megfelelnek-e a valóságnak. Gluténmentes-e, amit annak mondanak, annyi cukor, zsír és szénhidrát, valamint ásványi anyag van-e benne, mint amennyivel hirdetik. De azt is megvizsgálták, vannak-e benne olyan anyagok, amiknek nem kellene ott lenniük, például mérgek, gombák, hamu vagy növényvédőszer. A méreganyag-vizsgálatokon két zabkása már tavaly novemberben megbukott, ezeket kizárták a további tesztekből.
Mivel volt a baj?
A termékek a legtöbb teszten átmentek, nem volt bennük semmilyen méreganyag, gomba, nem tartalmaztak semmi olyat, ami káros vagy szabálytalan lenne. A gond a jelölésekkel volt: több terméken is hibásan tüntették fel a tápértékadatokat, az összetevőket megtévesztően írták le, az allergéneket pedig pontatlanul jelölték. A legtöbb esetben azzal volt baj, hogy úgy címkézték fel fittnek, lightnak vagy superfoodnak a terméket, hogy az nem felelt meg az ily módon elnevezhető élelmiszerek előírásainak.
Összesítve a 17 vizsgált termékből 14 esetében indult hatósági eljárás valamilyen szabálytalanság miatt.
A kóstolók véleménye alapján az első helyezést a Tesco csokoládés kásája érte el, a másodikat a Bonavitáé.
Mi így főzzük a zabkásánkat, por nélkül.
Zabkása feltétekkel
Hozzávalók 1 adaghoz
- 50 gramm zabpehely
- 1 deciliter tej
- 1 deciliter víz
- 1 csipet só
- 1 szelet étcsokoládé
- 0.5 darab banán
Elkészítés:
A zabpelyhet, a vizet és a tejet egy csipet sóval lábosba teszem, elkeverem és felforralom. Kevergetve főzöm, míg kásás állagú nem lesz. Kis tálkákba öntöm, és még forrón megszórom a választott feltéttel: reszelt étcsokoládéval, kis vajon, serpenyőben pirított banánnal, magokkal vagy fagyasztott bogyókkal.
Fotók: Ács Bori/Sóbors és Szupermenta