Az ír krumplis lepény a legjobb kiegészítője minden reggelinek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenki azt gondolja, hogy a szigetországban nem lehet jókat enni, nekem viszont pont ellentétes tapasztalataim voltak erről Észak-Írországban, ahol csupa jót és érdekeset kóstoltam. Például ezt a krumplis lepényt, ami az ír reggeli kísérője.

Az ír reggeli szinte teljesen ugyanaz, mint az angol, éppen olyan emészthetetlenül sok és nehéz, de éppen ettől olyan szeretnivaló. Persze nem mindennap, de egy nagy igénybevételt ígérő nap előtt vagy éppen egy fárasztó éjszaka után olykor baromi jól tud esni az a sok finom kalória.

Míg az angolok sima toastot esznek a tojás, kolbász, szalonna, paradicsom, gomba és bab mellé, addig az íreknél egy nagyon puha, foszlós lepénykenyér jár az ütős reggelihez. 

Nehéz, mégis praktikus

Ettől persze egyrészt az étel még nehezebb lesz, hiszen a lepényben sok krumpli van, másfelől viszont a gazdag kenyérféle talán hatékonyabban felszívja a reggeli óriási zsírtartalmát.

Mindenesetre reggelivel vagy anélkül ez a krumplis lepény csodálatos dolog, simán, szendvicsalapnak vagy bármilyen szaftos étel, leves mellé is szuper. Az állaga a leglágyabb krumplis pogácsákéra emlékeztet. 

Maradékfelhasználó recept

Akkor is be lehet vetni, ha maradék főtt krumpli vagy krumplipüré akad otthon, máris egy lépéssel előrébb vagyunk. Az is választás kérdése, hogy sütőben vagy serpenyőben akarjuk kisütni, mindkettő ugyanúgy működik.

Ír krumplis lepény

krumpli-scone - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm krumpli
  • 30 gramm vaj
  • 125 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük és összetörjük, majd elkeverjük a többi alapanyaggal. Lisztezett deszkán két részre osztjuk a tésztát, kb. fél centis vastagságú körré nyújtjuk, majd négy cikkre vágjuk. Serpenyőben, alacsony lángon mindkét oldalát 5-5 percig sütjük, vagy sütőpapíros tepsire fektetve 200 fokon 15 percig sütjük.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük