
Az ír krumplis lepény a legjobb kiegészítője minden reggelinek
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen
Mindenki azt gondolja, hogy a szigetországban nem lehet jókat enni, nekem viszont pont ellentétes tapasztalataim voltak erről Észak-Írországban, ahol csupa jót és érdekeset kóstoltam. Például ezt a krumplis lepényt, ami az ír reggeli kísérője.
Az ír reggeli szinte teljesen ugyanaz, mint az angol, éppen olyan emészthetetlenül sok és nehéz, de éppen ettől olyan szeretnivaló. Persze nem mindennap, de egy nagy igénybevételt ígérő nap előtt vagy éppen egy fárasztó éjszaka után olykor baromi jól tud esni az a sok finom kalória.
Míg az angolok sima toastot esznek a tojás, kolbász, szalonna, paradicsom, gomba és bab mellé, addig az íreknél egy nagyon puha, foszlós lepénykenyér jár az ütős reggelihez.
Nehéz, mégis praktikus
Ettől persze egyrészt az étel még nehezebb lesz, hiszen a lepényben sok krumpli van, másfelől viszont a gazdag kenyérféle talán hatékonyabban felszívja a reggeli óriási zsírtartalmát.
Mindenesetre reggelivel vagy anélkül ez a krumplis lepény csodálatos dolog, simán, szendvicsalapnak vagy bármilyen szaftos étel, leves mellé is szuper. Az állaga a leglágyabb krumplis pogácsákéra emlékeztet.
Maradékfelhasználó recept
Akkor is be lehet vetni, ha maradék főtt krumpli vagy krumplipüré akad otthon, máris egy lépéssel előrébb vagyunk. Az is választás kérdése, hogy sütőben vagy serpenyőben akarjuk kisütni, mindkettő ugyanúgy működik.
Ír krumplis lepény

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm krumpli
- 30 gramm vaj
- 125 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Sóbors