Babos egytálétel jamaicai módra: gyors és nagyon tápláló
Ha egy könnyen elkészíthető, karibi ízvilágú ételt ennél, akkor ez a jamaicai babos egytálétel legyen az első választásod!
Bevallom, amikor ezt az egytálételt elkészítettem, főként az a cél vezérelt, hogy gyorsan vacsorát tegyek az asztalra. És míg ázsiai curryket és más egzotikus ételeket gyakran főzök, addig a karibi konyha teljesen kimaradt a repertoárból. Ez most megváltozott, és mivel ez a babos fogás elképesztően finom lett, biztosan lesz folytatása a kísérletezésnek.
Maga az étel nagyon egyszerű, hiszen krumpli, répa, paradicsom és bab az alapja, azonban az ízesítés mindent visz! A fűszerkeverékbe többek között koriander, kömény, kurkuma, Cayenne-bors és görögszénamag kerül, a szószt pedig selymes kókuszkrém lágyítja. Az étel eléggé sűrű és tartalmas ahhoz, hogy önmagában fogyaszd, de párolt rizzsel vagy valamilyen laposkenyérrel is mennyei.
Jamaicai babos egytálétel
Hozzávalók 4 személyre
A babos egytálételhez:
- 1 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 cm gyömbér apróra vágva
- 1 adag jamaicai fűszerkeverék
- 1 közepes répa felkarikázva
- 2 közepes krumpli felkockázva
- 400 g konzerves paradicsom
- 1 tk só
- 150 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 db fehérbabkonzerv (leszűrve 480 g)
- 200 ml kókuszkrém
- 2 tk cukor
- 1 db lime leve
A jamaikai fűszerkeverékhez:
- 2 tk őrölt koriander
- 2 tk őrölt kömény
- 2 tk őrölt mustármag
- 2 tk kurkuma
- 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
- 0.5 tk cayenne-bors
- 0.5 tk görögszénamag
Elkészítés:
Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk további 1 percig. Keverjük hozzá a fűszerkeveréket, a répát, a krumplit, a konzerves paradicsomot és a sót, majd öntsük fel az alaplével, és fedő alatt pároljuk 10-12 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Adjuk hozzá a babot, a kókuszkrémet, a cukrot és a lime levét, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Párolt rizzsel, laposkenyérrel vagy naankenyérrel fogyasszuk.
-
2024-01-28 09:28:02
-
2024-01-21 10:16:02
-
2024-01-17 06:30:02
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!