Babos egytálétel jamaicai módra: gyors és nagyon tápláló

Jamaikai-babos-egytaletel-curry-cc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy könnyen elkészíthető, karibi ízvilágú ételt ennél, akkor ez a jamaicai babos egytálétel legyen az első választásod!

Bevallom, amikor ezt az egytálételt elkészítettem, főként az a cél vezérelt, hogy gyorsan vacsorát tegyek az asztalra. És míg ázsiai curryket és más egzotikus ételeket gyakran főzök, addig a karibi konyha teljesen kimaradt a repertoárból. Ez most megváltozott, és mivel ez a babos fogás elképesztően finom lett, biztosan lesz folytatása a kísérletezésnek.

Maga az étel nagyon egyszerű, hiszen krumpli, répa, paradicsom és bab az alapja, azonban az ízesítés mindent visz! A fűszerkeverékbe többek között koriander, kömény, kurkuma, Cayenne-bors és görögszénamag kerül, a szószt pedig selymes kókuszkrém lágyítja. Az étel eléggé sűrű és tartalmas ahhoz, hogy önmagában fogyaszd, de párolt rizzsel vagy valamilyen laposkenyérrel is mennyei.

Jamaicai babos egytálétel

Jamaikai-babos-egytaletel-curry

Hozzávalók 4 személyre

A babos egytálételhez:

  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 cm gyömbér apróra vágva
  • 1 adag jamaicai fűszerkeverék
  • 1 közepes répa felkarikázva
  • 2 közepes krumpli felkockázva
  • 400 g konzerves paradicsom
  • 1 tk
  • 150 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 db fehérbabkonzerv (leszűrve 480 g)
  • 200 ml kókuszkrém
  • 2 tk cukor
  • 1 db lime leve

A jamaikai fűszerkeverékhez:

  • 2 tk őrölt koriander
  • 2 tk őrölt kömény
  • 2 tk őrölt mustármag
  • 2 tk kurkuma
  • 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 tk cayenne-bors
  • 0.5 tk görögszénamag
Recept idők

Elkészítés:

Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk további 1 percig. Keverjük hozzá a fűszerkeveréket, a répát, a krumplit, a konzerves paradicsomot és a sót, majd öntsük fel az alaplével, és fedő alatt pároljuk 10-12 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.

Adjuk hozzá a babot, a kókuszkrémet, a cukrot és a lime levét, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Párolt rizzsel, laposkenyérrel vagy naankenyérrel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük