Babos egytálétel mexikói módra: rizs és tofu gazdagítja

Mexikoi-babos-egytaletel-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a chilis bab ízvilágát, akkor ezt a mexikói egytálételt is kedvelni fogod. Ráadásul egy lábasban készül, így a mosogatás is egyszerű lesz!

Ha rajongója vagy az egylábasos ételeknek, akkor ez a recept neked kedvez. Az egytálételek között is különösen tartalmas és ízletes, és ha eddig nem próbálkoztál vele, akkor általa a mexikói konyha ízeivel is megismerkedhetsz. Ebben a babos ételben minden megtalálható, ami egy tápláló ételhez szükséges – sok fehérje, jó szénhidrátok és rengeteg rost.

Ráadásul arra is alkalmas, hogy hétvégén egy nagyobb adagot készíts belőle, így a következő hét első felében nem kell a főzéssel foglalkoznod. Porciózd az ételt éthordókba, és 2-3 napig eheted tartalmas ebédként vagy vacsoraként.

Babos egytálétel

Mexikoi-babos-egytaletel

Hozzávalók 4 személyre

A fűszeres tofuhoz:

  • 500 g tofu
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 2 tk pirospaprika
  • 0.5 tk füstölt paprika
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk majoránna
  • 0.5 tk őrölt chili vagy chilipehely
  • 1 db lime leve
  • 2 ek olívaolaj

A babos alaphoz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 2 db jalapeño vagy más friss zöld chilipaprika apróra vágva
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 0.5 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk oregánó
  • 300 ml víz
  • 600 ml paradicsompassata
  • 1 közepes vörösbabkonzerv (250 g)
  • 1 kicsi kukoricakonzerv (150 g)
  • 2 tk cukor (opcionális)
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A fűszeres tofuhoz a tofut szűrjük le, és papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Kézzel tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, majd adjuk hozzá a fűszereket, a lime levét és 1 evőkanál olajat. Fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe 1 órára, hogy a tofut kellőképpen átjárják a fűszerek. 

A maradék 1 evőkanál olajon pirítsuk aranybarnára 5-6 perc alatt, majd szedjük egy tálba, és tegyük félre.

Ugyanabban az edényben dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kaliforniai paprikát és a chilit, és együtt is pirítsuk további 1-2 percig. Keverjük hozzá a leöblített rizst, sót, borsot, pirospaprikát és őrölt koriandert, oregánót, babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel, a paradicsompassatával, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs meg nem puhul.

Adjuk hozzá a leszűrt vörösbabot, kukoricát és a fűszeres tofut, fél percig hagyjuk együtt is rotyogni. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a friss koriandert, igény szerint ízesítsük még kevés cukorral, sóval, lime-lével, és melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük