Babos egytálétel mexikói módra: rizs és tofu gazdagítja
Ha szereted a chilis bab ízvilágát, akkor ezt a mexikói egytálételt is kedvelni fogod. Ráadásul egy lábasban készül, így a mosogatás is egyszerű lesz!
Ha rajongója vagy az egylábasos ételeknek, akkor ez a recept neked kedvez. Az egytálételek között is különösen tartalmas és ízletes, és ha eddig nem próbálkoztál vele, akkor általa a mexikói konyha ízeivel is megismerkedhetsz. Ebben a babos ételben minden megtalálható, ami egy tápláló ételhez szükséges – sok fehérje, jó szénhidrátok és rengeteg rost.
Ráadásul arra is alkalmas, hogy hétvégén egy nagyobb adagot készíts belőle, így a következő hét első felében nem kell a főzéssel foglalkoznod. Porciózd az ételt éthordókba, és 2-3 napig eheted tartalmas ebédként vagy vacsoraként.
Babos egytálétel
Hozzávalók 4 személyre
A fűszeres tofuhoz:
- 500 g tofu
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 2 tk pirospaprika
- 0.5 tk füstölt paprika
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk fokhagyma-granulátum
- 1 tk oregánó
- 1 tk majoránna
- 0.5 tk őrölt chili vagy chilipehely
- 1 db lime leve
- 2 ek olívaolaj
A babos alaphoz:
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 db piros kaliforniai paprika felkockázva
- 2 db jalapeño vagy más friss zöld chilipaprika apróra vágva
- 200 g hosszú szemű rizs
- 1 tk só
- 0.25 tk bors
- 0.5 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt koriandermag
- 3 db babérlevél
- 1 tk oregánó
- 300 ml víz
- 600 ml paradicsompassata
- 1 közepes vörösbabkonzerv (250 g)
- 1 kicsi kukoricakonzerv (150 g)
- 2 tk cukor (opcionális)
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
Elkészítés:
A fűszeres tofuhoz a tofut szűrjük le, és papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Kézzel tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, majd adjuk hozzá a fűszereket, a lime levét és 1 evőkanál olajat. Fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe 1 órára, hogy a tofut kellőképpen átjárják a fűszerek.
A maradék 1 evőkanál olajon pirítsuk aranybarnára 5-6 perc alatt, majd szedjük egy tálba, és tegyük félre.
Ugyanabban az edényben dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kaliforniai paprikát és a chilit, és együtt is pirítsuk további 1-2 percig. Keverjük hozzá a leöblített rizst, sót, borsot, pirospaprikát és őrölt koriandert, oregánót, babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel, a paradicsompassatával, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs meg nem puhul.
Adjuk hozzá a leszűrt vörösbabot, kukoricát és a fűszeres tofut, fél percig hagyjuk együtt is rotyogni. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a friss koriandert, igény szerint ízesítsük még kevés cukorral, sóval, lime-lével, és melegen fogyasszuk.
-
2024-04-22 07:52:01
-
2024-04-20 10:16:01
-
2024-03-17 11:08:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!