Babos egytálétel mexikói módra: rizs és tofu gazdagítja

Mexikoi-babos-egytaletel-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a chilis bab ízvilágát, akkor ezt a mexikói egytálételt is kedvelni fogod. Ráadásul egy lábasban készül, így a mosogatás is egyszerű lesz!

Ha rajongója vagy az egylábasos ételeknek, akkor ez a recept neked kedvez. Az egytálételek között is különösen tartalmas és ízletes, és ha eddig nem próbálkoztál vele, akkor általa a mexikói konyha ízeivel is megismerkedhetsz. Ebben a babos ételben minden megtalálható, ami egy tápláló ételhez szükséges – sok fehérje, jó szénhidrátok és rengeteg rost.

Ráadásul arra is alkalmas, hogy hétvégén egy nagyobb adagot készíts belőle, így a következő hét első felében nem kell a főzéssel foglalkoznod. Porciózd az ételt éthordókba, és 2-3 napig eheted tartalmas ebédként vagy vacsoraként.

Babos egytálétel

Mexikoi-babos-egytaletel

Hozzávalók 4 személyre

A fűszeres tofuhoz:

  • 500 g tofu
  • 1 tk
  • 1 tk bors
  • 2 tk pirospaprika
  • 0.5 tk füstölt paprika
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk majoránna
  • 0.5 tk őrölt chili vagy chilipehely
  • 1 db lime leve
  • 2 ek olívaolaj

A babos alaphoz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 2 db jalapeño vagy más friss zöld chilipaprika apróra vágva
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 0.5 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk oregánó
  • 300 ml víz
  • 600 ml paradicsompassata
  • 1 közepes vörösbabkonzerv (250 g)
  • 1 kicsi kukoricakonzerv (150 g)
  • 2 tk cukor (opcionális)
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A fűszeres tofuhoz a tofut szűrjük le, és papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Kézzel tördeljük kisebb-nagyobb darabokra, majd adjuk hozzá a fűszereket, a lime levét és 1 evőkanál olajat. Fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe 1 órára, hogy a tofut kellőképpen átjárják a fűszerek. 

A maradék 1 evőkanál olajon pirítsuk aranybarnára 5-6 perc alatt, majd szedjük egy tálba, és tegyük félre.

Ugyanabban az edényben dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kaliforniai paprikát és a chilit, és együtt is pirítsuk további 1-2 percig. Keverjük hozzá a leöblített rizst, sót, borsot, pirospaprikát és őrölt koriandert, oregánót, babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel, a paradicsompassatával, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a rizs meg nem puhul.

Adjuk hozzá a leszűrt vörösbabot, kukoricát és a fűszeres tofut, fél percig hagyjuk együtt is rotyogni. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a friss koriandert, igény szerint ízesítsük még kevés cukorral, sóval, lime-lével, és melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon