Házi sós rúd joghurttal gyúrva: pillanatok alatt elkészül az omlós nasi

jrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sós vendégváró tésztája a joghurttól puha, a feltétekkel bátran lehet játszani, szinte minden jól áll a ropinak.

A sós nassolnivalók közül a pogácsafélék és a sajtos rúd az örök kedvencek, de más finomságokat is érdemes kipróbálni. Nemrég vendégségben jártam, a házigazda mutatós, joghurtos ropogtatnivalóval kedveskedett. A rudak tetején a feltét különböző volt, volt, amelyiket reszelt sajt, míg a többit szezámmag vagy nagy szemű só díszítette. A finomság tésztája a harapásnál roppan, mégsem kemény, inkább puha, nagyon puha, köszönhetően a joghurtnak. A sós rúd receptjét azonnal elkértem, nagyon egyszerű, a tészta szinte a semmiből készül, mégis ízletes.

A recept ízlésre szabható, ha szeretnéd, a liszt fele lehet rizsliszt, hogy ropogósabb legyen, ha viszont egy kis pikantériát csempésznél bele, akkor füstölt paprikából 1 teáskanálnyit keverj a tésztához. A puha ropi tetejére szórj, amit jónak látsz, ez lehet sajt, szezámmag, napraforgó vagy tökmag.

Joghurtos rúd

jrct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg vaj
  • 1.5 dl joghurt
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • sajt vagy magvak
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet keverjük össze sóval, majd adjuk hozzá a vajat és a joghurtot, dolgozzuk össze az alapanyagokat.

A begyúrt tésztát formázzuk cipóvá, csomagoljuk folpackba, tegyük 20-30 percre a hűtőbe pihenni.

A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá (30x25 centiméter).

A tésztát kenjük meg felvert tojással, a tetejét szórjuk meg sajttal vagy magvakkal ízlés szerint. A tésztát vágjuk vékony rudakra, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk 180 fokosra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe, 8-12 perc alatt süssük készre a rudakat.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük